Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Паметна плоча в с. Изворово напомня за загиналите на бойните полета местни жители

В генералтошевското село Изворово беше открита паметна плоча на загиналите в Балканската война. Тя е поставена на фасадата на НЧ „Съединение – 1943“ и е втората подобна там, инсталирана е точно до първата плоча, която е в памет на жителите на село Изворово, загинали в Балканската и Първата и Втората световни войни.

На паметната плоча са изписани имената на девет жители на село Изворово и един на село Краище, оставили живота си по бойните полета в името на свободата на родината. Мл. Подофицер Божил Байчев и редниците Александър Панайотов, Желяз Желязков, Иван Казаков, Иван Станев, Иван Петров, Костадин Желев, Пеню Андреев, Симеон Симов и Тодор Балабанов (село Краище), всички загинали през 1912 – 1913 година, вече са увековечени и ще останат в паметта на поколенията.

На събитието присъстваха кметът на Община Генерал Тошево Валентин Димитров, кметът на село Изворово Диян Господинов, кметове и читалищни секретари от близките села в общината и гости. Паметта на жертвите, загинали в името на България, беше почетена със свеждане на глава и поднасяне на цветя и венец пред плочата, в израз на благодарност пред техния подвиг и пред героизма им за това, че са отдали живота си за свободата и независимостта на България. 

c