Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

В Добрич отбелязаха тържествено 125 години организирано ловно движение

Даниел Тошков, главен секретар на НЛРС "СЛРБ" връчва почетен плакет на Илия Михайлов, председател на УС на сдружение "ЛРД Добрич" по повод 125-годишнината ха организацията

Годината е 1897, месецът септември, а името - "Орел". Учредява се първото ловно дружество в Добрич. Деятелите от зората на ловното движение в Добруджа оставят светла диря в неговото развитие със своя безкористен труд. Внедряват законност, ред, дисциплина. Създават първите ритуали.

Днес, 125 години по-късно,  в сдружение "ЛРД - Добрич" - гр. Добрич, членуват 966 членове, обединени в 33 ловно-рибарски дружини. Стопанисват 36 ловно-стопански района с обща площ 119 249 хектара на територията на община Добричка. В изпълнение на плана за основните мероприятия и съгласно договора за стопанисване на ловните райони са изградени и ремонтирани стотици биотехнически съоръжения – хранилки, солища, калища, чакала, които изискват ежедневна поддръжка. Сдружението  разполага със стройна организация и извършва реални стъпки за обогатяване на дивечовото богатство.

На 3 септември т.г. в ловно-стрелковия комплекс на сдружение "ЛРД Добрич" - гр. Добрич, в местността Кобаклъка край областния град, тържествено бяха отбелязани 125 години от учредяването на първото ловно дружество в града. Годишнина, която е важна за всички, обичащи природата и дивечовото богатство на Добруджанския край. Празник за всички, които обичат родния край. Любов, която повече от век  продължава да се предава от баща на син и от дядо на внук. Създадените отношения и високата степен на организираност на ловно-рибарското движение помагат за съхраняване и обогатяване на неговите традиции.

Илия Михайлов, председател на УС на сдружение "ЛРД Добрич" - гр. Добрич, произнася своето приветствено слово към участниците в Събора

На обновения стрелбищен комплекс се събраха всички официални гости, членове на Сдружението и граждани за откриване на зоната за нарезно оръжие и на изградения ловен дом, една многогодишна мечта на добричките ловци и риболовци.

Официални гости бяха: Даниел Тошков, главен секретар на Националното ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България”; Здравко Здравков - областен управител на област Добрич; инж. Цветелин Миланов от Северноцентрално държавно предприятие ДП Габрово, инж. Тодор Гичев - директор на РДГ - Варна; инж. Цанко Николов - директор ДГС Добрич, Николай Гунчев, член на Върховния административен съд и председател на правната комисия към УС на НЛРС "СЛРБ", Стоян Стоянов, председател на УС на сдружение "ЛРД Сокол" - Шумен, и член на УС на НЛРС "СЛРБ", председатели на УС на сдруженията във Вълчи дол, Крушари  и др.

В Събора участваха членовете на Сдружението, техните семейства, близки и приятели.

Празнична литургия за здраве или т. нар. "Парад на знамената" на ловно-рибарските дружини

На традиционния парад на знамената на ловните дружини на сдружение "ЛРД Добрич" бе отслужена празнична литургия за здраве на всички членове на сдружението и на техните семейства с пожелание славните традиции  на сдружените ловци и риболовци да продължат във времето и да останат дълговечни добродетелите им, след което приветствие към ловците, риболовците и гостите на събора отправи Илия Михайлов, председател на Управителния съвет на сдружение "ЛРД-Добрич" - гр. Добрич, член на УС на Националното ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България”, заслужил деятел на ловното движение. В него той подчерта: "Искаме да се разбере, че силата, която движи дейността ни, не са парите и икономическите интереси, а голямата любов към природата, към общуването с нея, към ловуването и риболова, които възпитават в уважение и взаимопомощ. Това са най-истинските отношения и ние ще ги поддържаме винаги живи. Благодарение на всички членове на Сдружението, на техните семейства и десетките спомоществователи успяваме да останем обединени и здраво стъпили на земята, за да отстояваме своите права и интереси."

 Поздравление от името на Националното ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България” поднесе главният секретар Даниел Тошков.

Бяха получени поздравителни адреси от ловно-рибарски сдружения в Стара Загора, Троян, Гоце Делчев и др.

Даниел Тошков, главен секретар на НЛРС "СЛРБ", връчва свидетелството за "Заслужил деятел на ловното движение" на бизнесмена Николай Бончев от Добрич, един от основните спонсори при построяването на ловния дом на Сдружението, който е и член на ЛРД Хитово.

Във връзка със 125-тата годишнина от учредяването на първото ловно дружество в гр. Добрич Националното ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България" удостои със званието „Заслужил деятел на Националното ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България“ както следва:

1. Проф. д-р Христо Атанасов Контев – посмъртно

2. Николай Бончев Ганев – "Ловно-рибарска дружина – Хитово"

3. Христо Стоянов Христов – "Ловно-рибарско дружина – Паскалево"

Кирил Контев, искрено развълнуван от признанието, предаде на Илия Михайлов, председател на Сдружението, набор от научни статии от личния архив на своя баща.

С почетен знак  на „Националното ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България" бяха удостоени:

               1 . Димитър Петков Маринов – "Ловно-рибарска дружина Ловчанци"

               2. Д-р Валери Веселинов Тодоров  – "Ловно-рибарска дружина Владимирово"

               3. Инж. Цанко Иванов Николов – "Ловно-рибарска дружина Добрич"

               4. Красимир Димитров Бойчев – "Ловно-рибарска дружина Дончево"

               5. Илия Георгиев Енев – "Ловно- рибарска дружина Лясково"

               6. Георги Ламбов Георгиев – "Ловно- рибарска дружина Житница"

               7. Стефко Господинов Костадинов – "Ловно-рибарска дружина Черна"

Отличени бяха и първенците за сезон 2021-2022 г.: дружина, отстреляла най-много пъдпъдъци – "Ловно-рибарско дружина Гешаново"; дружина, отстреляла най-много гургулици – " Ловно-рибарска дружина Смолница" ; дружина, отстреляла най-много бекаси – " Ловно-рибарска дружина Ведрина"; дружина, отстреляла най-много лисици –  " Ловно-рибарска дружина Бранище"; дружина, отстреляла най-много  чакали – " Ловно-рибарска дружина Бранище"; дружина, отстреляла най-много скитащи кучета – " Ловно-рибарска дружина Владимирово"; дружина, отстреляла най-много фазани – " Ловно-рибарска дружина Минково"; дружина, отстреляла най-много диви свине – " Ловно-рибарска дружина Карапелит"; дружина, отстреляла най-много диви патици – " Ловно-рибарска дружина Козлодуйци".

Наградата за "Ловец на годината" за сезон 2021-2022г. бе присъдена на Георги Красимиров Матеев от "Ловно-рибарско дружина Бранище".

С грамота и плакет на сдружение "Ловно-рибарско дружество Добрич" - гр. Добрич, бяха наградени председатели на ловно-рибарски дружини, общественици и ветерани.

Гостите на Сдружението участваха в разселване на повече от 30 фазани. Факт е, че от 2015 година в Сдружението е забранено ловуването на заек. Нещо повече. За периода 2021-2022 година за първи път са разселени 160 зайци. Всяка година в ловно-рибарските дружини се разселват и над 1300 бройки фазани и яребици и вече се наблюдава значително увеличение на тяхната популация.

След секунди една дългогодишна мечта на членовете на Сдружението ще стане факт. Трикольорната лента бе прерязана от Здравко Здравков, управител на област Добрич, Илия Михайлов, председател на УС на сдружение "ЛРД Добрич" и Даниел Тошков, главен секретар на НЛРС "СЛРБ"

Всички участници в събора се отправиха към новия ловен дом, който бе тържествено открит, след което започна богата празнична програма с участието на детската танцова студия при ПФА "Добруджа" в Добрич с главен художествен ръководител Стоян Господинов. Бе разиграна и томбола като между наградите бяха ловна пушка - надцевка, картини, гоблени, плазмени телевизори, модерни и практични домакински електроуреди и др. До края на празничния ден звучаха чудесните изпълнения на народен оркестър "Извор", известен не само в Добруджа, с ръководител Петър Гочев.

Илия Михайлов поведе празничното хоро на събора на фона на новооткрития ловен дом

След проливния дъжд, паднал през нощта над целия регион и спрял 2-3 часа преди откриването на събора, в ранните следобедни часове се показа и топлото септемврийско слънце, което повиши допълнително градуса на празничното настроение на участниците в него.

Николай МИРЧЕВ

Снимки: Станислав КОЛЕВ

Част от експозицията, създадена от един от най-известните препаратори в България – Стоян Нонев, разположена в заседателната зала на ловния дом

c