Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

От земеделското ведомство обещаха подкрепа за защита на марката „Добруджански фасул“

В момента селекцията от бобови култури е на най-доброто ниво в страната, заяви директорът на Добруджанския земеделски институт доц. Илия Илиев по време на откриването на Селскостопанския панаир в Добрич. Институтът разполага с научни материали, но проблем е, че няма селекционер на бобови култури. Пред зам.-министъра на земеделието Георги Събев доц. Илиев заяви, че през есента в института трябва да започнат докторантури и да бъде подготвен докторант, който да стане селекционер.

Георги Събев посочи, че Добруджа е известна с производството на бобови култури, така че би било добре да се развият съвременните сортове, които отговарят на изискванията за качество и да върнат добруджански и българския фасул на лавиците в магазините ни.

Доц. Илиев припомни, че от година-две се обмисля регистрацията на марка „Добруджански фасул“, но за целта трябва да се направи едно по-широко сдружение.

„Аз вярвам, че е дошло времето, когато трябва да се защити такъв вид фасул, защото има злоупотреби на пазара. Има европейски схеми за качество, по които може да бъде защитен добруджанският фасул. Схемите са възможност за борба с тези злоупотреби, но и за утвърждаване и налагане на продукти, произведени в България“, подчерта Събев.

Той заяви, че ДЗИ ще има подкрепата на министерството, включително и експертна, за защита на добруджанския фасул.

В районите на Балчик, Каварна, Шабла и Добрич вече се сеят доста бобови култури – леща и фасул. Особено в района на Балчик стопаните изкарват много добра реколта. Според селекционери добрият земеделски производител отглежда бобови култури на поне 10% от площите си, защото те задължително трябва да бъдат вкарани в сеитбооборота.

ДЗИ предлага няколко сорта фасул. Сортът „Еликсир“ се търси много на пазара в България, заради добрите си вкусови качества и варивност. Сред търсените е и сортът „Скития“.

Доц. Илиев каза още, че предстои разработка на съвсем нови български сортове пшеница, които ще носят високия коефициент на братене, малката височина и високия добив, който е достигнат при фуражните вносни пшеници, но българските ще бъдат и с едно удовлетворително качество. Директорът на ДЗИ отбеляза със задоволство, че се връща интересът на зърнопроизводителите към родните сортове.

c