Четвъртък, 02 май 2024

02.05.2024

Последвайте ни

Страховита гледка: След месеци суша пресъхна езеро край Каварна

Пресъхнало и с напукано дъно – това представлява днес езерото Тауклиман, което се намира до резервата Яйлата, край Каварна.

„Не го помня такова... Странно или страшно...“, сподели Владимир Руменов, който е собственик на имот в региона.

По думите на кмета на село Българево Георги Янев езерото и друг е пресъхвало. Той се надява, че през есенно-зимния период отново ще се напълни с вода.

В региона дъжд не е имало от четири месеца. Преди няколко дни в района на Българево паднали 10 литра на квадратен метър, а на други места дори по 5 литра.

Наневска тузла, погрешно наричана Тауклиман (Птичи залив) по името на близкия залив, е малко езеро в северната част на българското Черноморие край резервата Яйлата, община Каварна.

Намира се на около 5 км северно от нос Калиакра. Образувано е в свлачище недалеч от курорта „Русалка“. Отделено е от морето с пясъчен вал, през който се просмукват или прехвърлят морски води. Подхранва се от изворни води. Дължината му от югозапад на североизток е 430 м, ширината – до 70 м и площ 0,1 км2. Солеността му варира от 2,3 до 87‰. Дъното на езерото е покрито с лечебна сероводородна тиня (лиманна кал).

По време на сезонните миграции езерото се изпълва с много птици, спиращи тук за почивка и хранене. Скалните масиви и покритите с гъста растителност склонове дават убежище на птиците – бухал, белоопашат мишелов, голям маслинов присмехулник, на няколко застрашени влечуги – змиегущер, стенгущер, шипобедрена костенурка. Местността около езерото е много живописна. В нея се намират останки от антични средновековни селища, части от късноантично укрепление, византийска крепост от V век, голям брой кръгли каменни съоръжения (шарап-таши) използвани за приготвяне на вино.

Снимки: Evgeni Latinov

c