Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Вандалщина: Мемориалът „Крилото“ в Ген. Тошево надупчен от стрелба с ловна пушка

Паметникът „Крилото“ в Ген. Тошево е станал за пореден път обект на вандалски акт, съобщават от Общината в добруджанския град. Мемориалът е надупчен от стрелба с ловна пушка.

Това се случва десетина дни преди честването на годишнината от гибелта на двамата летци-герои – капитан Венко Савов и старши лейтенант Йордан Тенчев, жертвали животите си, за да спасят града от неописуема катастрофа. Мемориалът е издигнат в тяхна чест.

„Това е вандализъм, който ни е трудно да приемем и осмислим. Вандализъм, който обаче се случва всяка година. В момента цялото крило е надупчено от стрелба с ловна пушка, а дупките от бренеке, които са повече от 50 на брой, са с големина колкото монета от 1 лев. 

Само след броени дни, точно там, всички ние трябва да сведем глава в памет на върховната саможертва на тези двама свръхчовеци-герои. Твърде вероятно е обаче пред надупченото като швейцарско сирене крило да сме навели глава единствено от срам“, написаха в сайта си от Общината.  

На 27 август 1986 година капитан Венко Савов и старши лейтенант Йордан Тенчев претърпяват авария при учебен полет със самолет „МИГ-21У“ в небето над Генерал Тошево. Двамата пилоти вместо да катапултират, избират да изведат авариралата машина извън пределите на града и самите те загиват. На лобното място на летците е вдигнат паметник, в който е вградено крило на самолет. Паметният знак е предоставен от военното поделение в Балчик, където двамата са служили.

c