Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Майстор - дърворезбар и  синовете му с изложба в Двореца в Балчик

Известният дърворезбар Иван Йотов и неговите синове Николай и Златил Йотови отново ще представят свои творби в Двореца в Балчик. След успешната изложба през 2020 година, сега Йотов и синовете му подготвят нова експозиция живопис, скулптура, малка пластика и дърворезба. Тя ще бъде подредена на 14 август в галериите „Тунела“ и „Тихото гнездо“ на Културния център.

Очаква се изложбата да бъде посетена от над 20 000 туристи, посочват от Двореца.

Иван Йотов пресъздава в шестдесетте свои дървени пластики традициите на българина. Изложените сюжети показват изключителното внимание на твореца към детайла и показването чрез него на българската душевност.

Усетът към изкуството е наследен от синовете му Николай и Златил, които търсят и експериментират в различни посоки. Те представят съвместни арт решения със своя баща, както и свои творби от камък и дърво.

Откриване на експозицията ще бъде на 16 август от 18.00 часа.

Иван Йотов е роден на 22.09.1948 г. в Добрич. Завършва Института за учители - специалисти по изобразително изкуство в Дупница. От 1984 г. до 1973 г. е преподавател по специалността си. През годините работи основно в областта на класическата дърворезба и съвременната пластика от дърво. Твори също така и в областта на плаката и пространственото оформление. Член е на Съюза на Българските художници /СБХ/ и дългогодишен член на Дружество на художниците в Добрич. Участва в множество национални и регионални изложби. Декоративно-монументални творби на Иван Йотов се намират в градовете Балчик, Добрич, Ямбол, Тервел и Шабла. Негови произведения са част от колекциите на галерии в Балчик, Добрич, София и др. и притежание на колекционери в Европа, Канада и САЩ. Той е един от авторите, включени в книгата „Съвременна българска дърворезба”. От 1977 г. до днес Иван Йотов живее и работи в Балчик.

Снимка: архив

c