Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Хасан Адемов: Има вероятност за смяна на геополитическата ориентация на страната

„Надявам се, че няма да бъде сменена геополитическата ориентация на България, но виждайки профила на новия служебен кабинет има и такава вероятност“. Това заяви за Про Нюз Добрич д-р Хасан Адемов, депутат от ДПС в 47-ото Народно събрание, избран от област Добрич. Той беше водач на листите на движението и на предишните два вота през 2021 г. Бил е депутат в последните 10 състава на Парламента - от 1997 година до сега. Бе министър на труда и социалната политика през 2013 – 2014 г. Д-р Адемов отговори на въпросите на Про Нюз Добрич след края на 47-ото НС.

Г-н Адемов, когато положихте клетва в 47-ото Народно събрание предполагахте ли, че то ще мине през толкова кризи и животът му ще бъде толкова кратък?

Трудно може да се отговори еднозначно на този въпрос, но важното е друго. Важното е, че този парламент продължи езика на омразата и противопоставянето, на чертаенето на разделителни червени линии. Защото всички, които влязоха в управленската коалиция, решиха, че са самодостатъчни и че могат да решат кризите и проблемите в България. Оказа се точно обратното. Във всички европейски държави опозиция и управляващи се обединяват, за да могат да дадат най-доброто за решаване на проблемите. В България управляващите решиха, че те са хората, които могат да ги решават, но вместо да направят това, оставиха държавата в изключително тежка ситуация – без договори за газ, с неясна външнополитическа ориентация и др. Всички кризи, които съществуваха с идването на тази коалиция, не само не намериха своето решение, но се и задълбочиха. Към тях се добави и политическа криза. Управленската коалиция на практика се самосвали. Те дойдоха на власт с мотото „Нулева толерантност към корупцията“, а започнаха да се обединяват в корупционни практики. За голямо съжаление, и този парламент не успя да свърши това, за което беше избран. Животът му беше кратък, защото управляващите партии се обединиха на принципа „анти“ - против ГЕРБ и ДПС. Само че в политиката, когато има сложни задачи за решаване, трябва да доминира консенсусът на базата на ценности, а не противопоставянето.

Каква част от задачите, които си бяхте поставили в началото, успяхте да свършите и кои?

Работата на опозицията е не да решава проблемите, това е работа на мнозинството. То предвижда дневния ред и определя политиките. Опозицията търси корективи. В края на м.г. на практика ние бяхме тези, които предложиха подкрепа за българските пенсионери и тя бе приета – по 120 лв. за всеки пенсионер. Предложихме 300 млн. лв. за земеделците, предложихме 100 милиона лв. за общините, 175 млн. лв за сектор отбрана и МВР. Така че ние сме доволни от това, което успяхме да свършим.

А какво успяхте да свършите за област Добрич, откъдето бяхте избран?

Грешно зададен въпрос. Мандатът е национален. Той не може да бъде за един или друг регион. Все пак, ние успяхме да се обединим примерно около каузата относно добива на газ в община Ген. Тошево. Мога да кажа, че шестимата народни представители от област Добрич действаха в синхрон. Другото, което направихме, бе, че имахме среща в Медицинския университет във Варна, за решение на проблема с Медицинския колеж в Добрич.  

Ще продължи ли Вашата политическа кариера и според Вас изборите на 2 октомври ще излъчат ли парламент с по-голям хоризонт пред него?

За политическата кариера -  има си централно ръководство, те са хората, които решават. Надявам се следващият парламент да има по-дълъг живот, защото на хората им омръзна да се занимават с нерешените проблеми на политиците. Не може политическото его на един или друг лидер да бъде за сметка на стабилно и устойчиво мнозинство. Необходимо е ценностно, евроатлантическо мнозинство, което да стъпи на базата на приоритети и принципи и да управлява в дългосрочен план.

Смятате ли, че служебното правителство може да промени геополитическата ориентация на страната?

Надявам се това да не се случи. Виждайки обаче профила на новия служебен кабинет, има и такава вероятност. Жребият е хвърлен още когато България стана член на НАТО и ЕС, така че всяка една промяна ще има цена и тя ще бъде платена от българския народ.

c