Водещи новини Култура Общество

Честваме Илинден по стар стил – времето се обръща, морето е опасно

Днес отбелязваме Илинден по стар стил. Денят на Свети пророк Илия по нов стил се чества на 20 юли, а по стар – на 2 август. Свети Илия се тачи от всички християни като най-големия библейски пророк и заедно с Моисей – като един от двамата най-велики старозаветни мъже. В митологичните представи светецът ходи по небето със златна колесница и преследва ламята, която пасе житата. На този ден празнуват още и занаятчиите кожухари, самарджии и фурнаджии, защото пророкът е техен покровител. Имен ден празнуват Илия, Илиян, Илияна, Илиан, Илиана, Илко, Илина, Лина.

В българския народен календар Илинден е най-обичаният летен празник по време на жътва и вършитба. Светията е почитан като господар на летните  небесни стихии – гръмотевиците и градушките. Наричат го Гръмовник, Гръмоломник, Гръмодел. Свети Илия носи дъжда и влагата.

Наричат Свети Илия „пророк и предсказател на великите Божи дела”, „ангел в плът” и „предтеча на второто Христово пришествие” Той е единственият от всички светии, чиито живот не приключва със смърт, а бива отнесен на небето от огнена колесница, теглена от огнени коне.

Според поверието на този ден не се влиза в морето, защото то взима най-много жертви като курбан за светеца. Времето днес се обръща – почват да духат есенните ветрове, излизат вълнения и мъртво течение. Старите рибари казват, че на Илинден морето те обгръща с мъртва хватка.

Традицията повелява на този ден да се заколи курбан за здраве. Готви се най-старият петел, замесват се обредни хлябове, наречени „боговица” или „колач за свети Илия”. А след като семейството се събере около трапезата, най-възрастният я прикадява.

При общоселска трапеза се коли курбан от бик, овен или вол, за да предпазят стопаните  реколтата си от градушка или суша.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.