Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Честваме Илинден по стар стил – времето се обръща, морето е опасно

Днес отбелязваме Илинден по стар стил. Денят на Свети пророк Илия по нов стил се чества на 20 юли, а по стар – на 2 август. Свети Илия се тачи от всички християни като най-големия библейски пророк и заедно с Моисей – като един от двамата най-велики старозаветни мъже. В митологичните представи светецът ходи по небето със златна колесница и преследва ламята, която пасе житата. На този ден празнуват още и занаятчиите кожухари, самарджии и фурнаджии, защото пророкът е техен покровител. Имен ден празнуват Илия, Илиян, Илияна, Илиан, Илиана, Илко, Илина, Лина.

В българския народен календар Илинден е най-обичаният летен празник по време на жътва и вършитба. Светията е почитан като господар на летните  небесни стихии – гръмотевиците и градушките. Наричат го Гръмовник, Гръмоломник, Гръмодел. Свети Илия носи дъжда и влагата.

Наричат Свети Илия „пророк и предсказател на великите Божи дела”, „ангел в плът” и „предтеча на второто Христово пришествие” Той е единственият от всички светии, чиито живот не приключва със смърт, а бива отнесен на небето от огнена колесница, теглена от огнени коне.

Според поверието на този ден не се влиза в морето, защото то взима най-много жертви като курбан за светеца. Времето днес се обръща – почват да духат есенните ветрове, излизат вълнения и мъртво течение. Старите рибари казват, че на Илинден морето те обгръща с мъртва хватка.

Традицията повелява на този ден да се заколи курбан за здраве. Готви се най-старият петел, замесват се обредни хлябове, наречени „боговица” или „колач за свети Илия”. А след като семейството се събере около трапезата, най-възрастният я прикадява.

При общоселска трапеза се коли курбан от бик, овен или вол, за да предпазят стопаните  реколтата си от градушка или суша.

c