Водещи новини - дясно Здраве Общество

Отбелязваме Световната седмица на кърменето

От 1-ви до 7-ми август се провежда традиционната Световна седмица на кърменето

Тази година у нас се навършват 16 години от отбелязването на ежегодната Световна седмица на кърменето, с мото Да се застъпим за кърменето – обучение и подкрепа. Световната седмица на кърменето се отбелязва всяка година от 1 до 7 август – глобална инициатива за насърчаване, подкрепа и защита на кърменето. Началото е поставено през 1992 година от WABA – Световен алианс за активна подкрепа на кърменето.

Кърменето е естествен начин на хранене на новороденото, който му осигурява нормален растеж и развитие. Това е едно от изключителните предимства на естественото хранене. Майките произвеждат антитела срещу всяка болест, което прави кърмата специална в борбата със заболяванията, на които детето също е изложено. Кърменето осигурява в различна степен и защита срещу въздействието на голям брой инфекциозни заболявания, дава най-добрият старт в живота на бебетата и има дългосрочни ефекти както за здравето, интелектуалното развитие и благополучието на детето, така и за кърмещата майка. Кърменето е оптимален начин за хранене на бебетата: здравословен, екологично чист, не замърсяващ околната среда, икономически изгоден. Естествената кърма е най-добрата храна за бебето защото е натурален продукт за храненето на бебето, тя е винаги чиста и от нея бебето не може да получи чревна инфекция. Кърмата съдържа балансирано количество хранителни вещества във форма, която е най-подходяща за усвояване от бебешкия организъм.

Кърменето може да се приеме като специално преживяване на майката и бебето, имащо три аспекта: хранене, физическа и емоционална близост. Извършените през последното десетилетие медицински изследвания, доказват, че с повишаване степента на кърмене се оказва положителен резултат по отношение на общественото здраве, превенция на хроничните незаразни болести и има безспорни ползи, както за бебето, така и за майката.

По време на настоящата Световна седмица на кърменето си напомняме, че е време всички да гарантираме, да се ангажираме и да насърчим действията в подкрепа на кърменето. Това ще спомогне за осигуряване на оцеляването, здравето и благополучието на децата и техните семейства.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.