Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Художници от Кюстендил и Сливен откриват изложби в Балчик през август

Изложбата „Изкушение“ на кюстендилския художник Николай Тихолов ще бъде открита на 3 август от 18.00 часа в Художествената Галерия в Балчик. Авторът е познат на балчишката публика със своята керамика и живопис.

Николай Тихолов е завършил е Средно художествено училище по приложни изкуства в София и Педагогически колеж по изобразително изкуство в Дупница. Притежава майсторско свидетелство по иконопис и керамика от Националната занаятчийска камара. Изографисва параклиси и църкви. Работи живопис, керамика и мозаечни пана от керамика, но е познат най-вече с дървените рисувани яйца с икони.

Галерията в Балчик ще бъде домакин на още една изложба, която ще бъде открита на 17 август от 17:30 часа.  Това е „Пътят на хаджийската премяна от Синия Балкан до Белия град“ на сливенската художничка Дора Куршумова.

Ще бъдат представени картини в техника - восъчен батик, съчетан с акрилни бои. Централно място заема образът на българката и нейната премяна, с акцент над божигробската престилка.

Дора Куршумова е и автор на книги за деца, съставител на албум с шевици от Сливенския край, както и на издание, събрало неповторимата красота на уникалните котленски килими и тяхната история.

c