Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Община град Добрич: Категорично е невярно твърдението, че Общината е пред фалит

По повод позиция на ПП ГЕРБ относно предложението за поемане на дългосрочен дълг за реализация на инвестиционен проект „Нов градски център с обществени функции и пешеходни пространства на град Добрич, от Община град Добрич разпространиха позиция, в която се заявява следното:
Категорично е невярно твърдението, че Община град Добрич е пред фалит
Нормалният процес по управление на общински, корпоративни или лични финанси включва използването на собствен и привлечен финансов ресурс. При вземане на решение за привличане на външни ресурси определящи фактори са:

  • Обществената значимост на финансирания проект
  • Възможността на общината да обслужва дълговете си, без да се наруши нормалното й функциониране.

Община Добрич е ползвала през годините различни форми на привлечен ресурс – дългосрочни и краткосрочни кредити, револвиращи заеми, комбинирани финансови инструменти, европейско финансиране. Винаги целта е била реализиране на инфраструктурни проекти със широко обществено значение.
Ето картина на общинския дълг към 01.01.2016 г.

Законодателят е преценил, чрез разпоредби в Закона за публичните финанси, че нормалното функциониране на една община е финансово обезпечено, ако годишния размер на плащания по общинския дълг във всяка отделна година е в рамките до 15 на сто от средногодишния размер на собствените приходи и общата изравнителна субсидия за последните три години.
Един бърз анализ на отчетните и прогнозни данни на община Добрич, показва, че, хипотетично, е финансово обосновано, годишно да се извършват погасявания от порядъка на 4.2 млн.лв, без да се създава никакво напрежение за финансиране на основните общински дейности.
За 2021 г., община Добрич е извършила плащания по дълг в размер на 1 964 17 лв., което прави показател от 7.43 %
За 2022 г. са предвидени плащания в размер на 1 487 596 лв, което прави показател от 5.30 %.
Ето за сравнение, моментна снимка на общинския дълг към 31.05.2022 г.

След стартиране на плащанията по поетият дълг за основен ремонт на улици, през следващите години, показателят прогнозно се покачва до 8.67%.
Новият заем, за реализация на инвестиционен проект „Нов градски център с обществени функции и пешеходни пространства на град Добрич“, възлиза на 12 млн.лв., предвиден за погасяване в 15 годишен срок, с тригодишен гратисен период. С други думи, първи плащания по този заем ще се извършат през 2027 г., което ще повиши показателя (при консервативно планиране на непроменени нива на собствени приходи и обща изравнителна субсидия) на 11.68 %. Подобно ниво се запазва и през следващата 2028 година, а през 2029 г., когато приключват плащанията по поетия дълг за реализация на водния цикъл в града, показателят спада до 9%.
Изпълнявайки значими за града инфраструктурни проекти, които финансира с привлечен ресурс, община Добрич стои съвсем стабилно във финансово отношение, не само към момента, а и в средносрочен и дългосрочен план и със сигурност е много далеч от фалита.

c