Петък, 10 май 2024

10.05.2024

Последвайте ни

Ученици посетиха старовремска чешма край Тервел

Участниците в Клуба по автентичен фолклор и краезнание „Йовкови наследници” към ваканционна програма „Наше лято” в Тервел с ръководител Росица Стратиева отново поеха по пътя на водата в Добруджа. Те посетиха старовремска чешма в покрайнините на Тервел, която  чурулика радостно в горещите юлски дни. В шепите им тече изворна вода, за да ги дари с благослов за любов и дълъг живот. За да ти научи, че там, при чешмата, момък е причаквал либето си, за да му открадне китката и напие водата.

„За нас, добруджанци, водата е извор на живота, начало на човешкия път – така се говори отколе по нашите земи – споделя Стратиева. -  Та нали и старото име на град Тервел е Куртбунар – Вълчи кладенец. Само кладенци е имало в миналото в безводна Добруджа. А където има кладенец, хората строят чешми, за да черпят сили от извора на живота”.

Участниците в КАФК „Йовкови наследници” се докоснаха до отминалите времена чрез прекрасните носии и накити, извадени от бабината ракла – бели ризи с везани ръкави и поли, с тъкани престилки в жълти и червени багри, в сини и кафяви цветове, които напомнят за земята и пръстта, за полето и житото, за небето и цветята, за слънцето и простора. „Символиката на цветовете е дошла от някогашна Тракия и Северна Добруджа – от земите, откъдето са се преселили нашите прадеди и прабаби, за да създадат бъдеще тук – в Добруджа! Да построят чешми, да подредят живот и челяд, да постелят бели месали под Стария дъб и почиват под сенките му!”, разказва Росица Стратиева.

Пътя на водата проследиха Дилек Ибрахимова, Дамла Тасин, Ивайла Иванова, Даниел Великов, Йоан Иванов, Габриела Стоянова и Никита Йорданова.

c