Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Имен ден празнуват днес Юлия и Юлиян

На 16 юли православната църква почита паметта на Св. мъченица Юлия. Тя била родом от Картаген и произхождала от бележит род. Когато персийците покорили Картаген, те отвлекли много хора, а малката Юлия била между пленниците.

Купил я търговец езичник в Сирия. Той много настоявал Юлия да се отрече от Христовата вяра и да стане едноверна с него. Юлия обаче не се съгласила и той я оставил на мира. Веднъж търговецът отишъл на остров Корсика по работа, като взел със себе си и Юлия.

Жителите на острова имали тогава голям езически празник. Като видели, че Юлия не взема участие в поклонението на идолите и като узнали, че е християнка, я подложили на ужасни мъки и най-после я разпнали на кръст. На кръста Юлия предала Богу душата си. Това станало през ІV век.

Юлия е женски вариант на латинското име Юлий, което означава къдрокоса, с буйна къдрава коса. 16 юли се свързва и с името на император Гай Юлий Цезар. Латинското название „юлиус” определя и месеца като посветен на Юлий Цезар (101-44 г. пр. Хр.).

c