Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Църквата почита Свети Владимир Велики, покръстил Киевска Рус

На 15 юли църквата чества паметта на Св. Владимир I Велики - княз на Киев от 980 до 1015 и православен светец, син на княз Светослав I Той е известен с покръстването на Киевска Рус през 988.

Повечето сведения за живота на княз Владимир Велики идват от по-късни хроники, писани от автори, свързани с църквата. Тъй като той изиграва решаваща роля в установяването на православната църква в Киевска Рус, достоверността на много от фактите в тези хроники е спорна, защото авторите са склонни да преувеличават добрите му страни.

През първите години от управлението си Владимир е привърженик на езическия култ към Перун, многоженството и човешките жертвоприношения. Той има 12 сина от четирите си жени и три харема с близо 800 наложници.

При неговото управление синът на един християнин трябвало да бъде принесен в жертва в Киев. Когато баща му се възпротивява, двамата са пребити от тълпата и стават първите руски мъченици на християнството, Теодор и Иван.

През 988 г., след като превзема град Херсон в Крим, сключва съюз с Византийската империя. Получава за жена сестрата на император Василий II Анна, като приема християнството и името на кръстника си Василий. Завръщайки се в Киев, разрушава езическите паметници, покръства жителите във водите на река Днепър и основава нови православни църкви и манастири.

През следващите години Владимир не води значителни войни. Той разделя държавата си на 12 области, в които назначава за управители своите синове. Това става причина за междуособици, започнали още преди неговата смърт.

Княз Владимир Велики умира през 1015 в Берестово край Киев, потегляйки на поход срещу своя разбунтувал се син Ярослав.

Княз Владимир Велики е възхваляван от православната църква като християнизатор и цивилизатор на Русия. На негово име са наречени патриаршеската катедрала „Свети Владимир“ в Киев и Киевския университет.

Владимир е герой на скандинавските саги, в които е наричан Валдемар, и на многобройни руски фолклорни балади.

Имен ден днес празнуват Владимир, Владимира, Владо, Владко, Владислав, Владислава, Господин и др.

c