Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

След първото класиране: Приетите в ЕГ „Гео Милев” в Добрич са с най-висок бал

Най-висок максимален бал в област Добрич е формиран за прием в паралелката „английски език с втори немски“ в Езикова гимназия „Гео Милев“. Той е 480 точки, а най-ниският бал на прието дете в паралелката е 399 т., което показва голяма конкуренция. Това е най-високият минимален бал в областта, сочат резултатите за първо класиране за прием в VІІІ клас, публикувани на сайта на РУО – Добрич.

Следваща паралелка с висок бал – 477 т., е по немски език с втори английски, също в ЕГ, където минималният бал е 398.

Висок бал за прием и предпочитания има и паралелката „Графичен дизайн“ в СУ „Св. Климент Охридски“ - минимален бал 326, максимален – 467. Профил „Музика“ в училището по изкуствата има съответно най-нисък и най-висок бал на седмокласниците, приети на първо класиране, 297 и 442.

Във Финансово-стопанската гимназия с най-висок бал са влезли децата в специалност „Икономическа информатика“ – 427 т., следва „Електронна търговия“ – 400 т. В ПМГ "Иван Вазов" профил „Софтуерни и хардуерни науки“ е формиран максимален бал 418 т. и минимален 230 т.

Висок максимален бал има профил математически на СУ "Стефан Караджа" в Каварна – 449 т. Там минималният бал за прием е 287 т.

Най-ниски максимални балове са образувани за професията „работник в заведенията за хранене и развлечения“ в ОбУ „Йордан Йовков“ в Добрич – 114, и „готвач, производство на кулинарни изделия и напитки“ в СУ "Асен Златаров" в Шабла – 156.

На първо класиране в средните училища в областта най-ниският минимален бал е 30 точки.

Срокът за записване на приетите на първо класиране ученици в съответните училища е до 15 юли.

Ученици, които не са доволни от класирането, могат да подадат в приемащото училище, където са класирани, заявление за участие във втория етап на класирането. Така мястото им от първия етап се пази, но може и да се придвижат към по-желано място, ако такова се освободи.

Ученик, който не се запише или не подаде заявление за второ класиране, губи мястото си от първото класиране. Неприетите ученици участват във втория етап по право, без да подават заявления.

Приети ученици в други области, избират къде да се запишат в посочения срок. Освободените от тях места се заемат при второто класиране.

До 20 юли 2022 г. се обявяват списъците с приетите на втори етап. След този етап учениците трябва да се запишат. Местата не се пазят повече. Записването на приетите ученици на втори етап на класиране е от 21 до 22.07.2022 г.

На 25 юли 2022 г. се публикуват свободните места за трети етап на класиране.

На 26 и 27 юли 2022 г. се подават документи за участие в трети етап на класирането за останалите свободни места. В това класиране може да кандидатстват неприетите ученици, като променят желанията си, нови ученици, които до момента не са участвали в класирането, и ученици, които се отказват от класирането си до този момент.

Списъците на приетите ученици от третия етап на класиране ще бъдат оповестени на 29 юли.

c