Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

На 12 юли честваме Света Вероника и фотографията

На 12 юли Православната църква почита паметта на Света Вероника, която се счита за покровителка на фотографията. Днес имен ден празнуват Вероника, Вера, Верка.

На Разпети петък, докато Иисус Христос носел огромния дървен кръст и бил на ръба на изтощението, една млада жена на име Вероника се приближила и с ленена кърпа попила потта и кръвта от лицето на Спасителя. Тогава се случило чудо - ликът на Иисус Христос останал отпечатан като неръкотворен образ върху лена. Заради този образ Вероника се приема като закрилница на фотографите.

Фотография или светопис се нарича процесът на създаване на изображения на реални обекти с помощта на светлината върху фоточувствителни материали (филм) или електронно. За целта се използват фотоапарати. Фотографията е едновременно теория, техника и метод за съхраняването на видими образи и клон от графичните изкуства, използващ тези техники като средство. Продуктът на фотографията се нарича фотографска снимка или просто снимка.

Възникването на фотографията през 19 век е резултат от няколко важни технически открития. Смята се, че първата успешна фотографска снимка е направена през 1822 година, но не се е запазила. Първата, достигнала до нас е от 1826 година и е дело на френския изобретател Жозеф Нисефор Ниепс. Първата трайна цветна снимка е заснета през 1861 г. и използва принципа на трицветно разделяне. Първият комерсиален успех на цветния процес е въведен от братята Люмиер през 1907 година.

Има различни видове фотография – репортажна, модна, портретна, художествена, актова, спортна, продуктова. В по-общия смисъл на думата фотографията е изкуство за получаване на фотоснимки, където основният творчески процес се заключава в търсене и намиране на композиция, подходящо осветление и момент. Всичко това се определя от опита и уменията на фотографа, а също и от неговите предпочитания и вкус. Фотографията има многобройни приложения в изкуството, науката, бизнеса и развлеченията.

c