Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Монтират външен асансьор на сградата на Художествената галерия в Балчик

Остъклен външен асансьор, предназначен за хора с увреждания, ще бъде монтиран на Художествената галерия в Балчик. Това става ясно от обявената от Община Балчик обществена поръчка за доставка и монтаж на „вертикална платформа / външен асансьор с кабинка“.

В заданието се казва, че в изпълнение на проект „Изграждане на достъпна архитектурна среда за хората с увреждания в Художествена галерия – гр. Балчик“, финансиран от Агенцията за хората с увреждания при МТСП, Община Балчик трябва да изпълни мерки за осигуряване на достъп до Художествената галерия на хора с увреждания и с намалена подвижност. Целта е хората да имат възможност за активно участие в събития, организирани в залите на галерията и предотвратяване на социалното им изключване от културния и обществен живот.

Външният асансьор ще осигури достъпност в самата сграда, която е на два етажа, със специфично вътрешно стълбище. Съоръжението е предназначено за хора с увреждания, но може да бъде използвано и от хора, които се затрудняват да се качват или слизат по стълбите – възрастни,  хора, които се възстановяват от травми или заболявания, майки с колички и малки деца.

В двора на Художествената галерия, непосредствено преди входа на сградата, има стъпала, които затрудняват достъпа, дори го правят невъзможен за хора в неравностойно положение. В проекта е предвидено изграждане на бетонна рампа с тактилни ивици с дължина 10 и ширина 1,50 метра, с метални парапети от двете страни. Тази рампа ще осигури достъпност до предвидения за монтаж асансьор.

Стойността на поръчката е не повече от 44 514 лева без вкл. ДДС. Крайният срок за подаване на оферти е 18 юли.

c