Вторник, 19 март 2024

19.03.2024

Последвайте ни

Закриха пункта на БЧК на ГКПП-Дуранкулак, над 43 000 украинци са подпомогнати в област Добрич

Пунктът на БЧК на ГКПП-Дуранкулак не функционира от 1 юли, съобщи за Про Нюз Добрич директорът на Областния съвет /ОС/ на организацията д-р Артюн Еринозов. Това е станало на базата на получено съгласие на негова докладна до генералния директор на БЧК с предложение той да бъде закрит на 30 юни. „Още през първите дни на юни драстично намаля потокът на ГКПП-Дуранкулак – каза д-р Еризонов. – Нямаше движение както на влизащи в България бежанци от Украйна, така и на излизащи. И реално нямаше нужда от нас”.

Пунктът на БЧК ГКПП-Дуранкулак отвори врати в първите дни на март, от 15 март дейността му бе денонощна. През него преминаха десетки хиляди бежанци, посочи д-р Еринозов. В началото те бяха подпомагани благодарение на дарения на граждани и няколко фирми. След това това ставаше със средства, отпуснати от централата на БЧК, набрани чрез националния апел на организацията.

Д-р Еринозов благодари за подкрепата на гражданите на Добрич и областта, на няколко фирми, както и на доброволците и служителите на БЧК. Работихме в партньорство с всички институции и организации, които бяха базирани на ГКПП-Дуранкулак, допълни той.

Подпомагането на украинските граждани, които са на територията на област Добрич, продължава чрез офиса на ОС на БЧК в Добрич. Д-р Еринозов обясни, че една част от тях са приходящи, други са настанени на частни адреси и в хотели.

От началото на бежанската вълна до края на юни ОС на БЧК - чрез офиса си в Добрич, пунктовете на ГКПП-Дуранкулак и в Балчик и по хотели, е подпомогнал над 43 000 украинци.

c