Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Пъстра картина на жътвата в област Добрич: Добиви от 350 до 700 кг./дка, пазар на зърно няма

Изключително пъстра картина се очертава в Добруджа дни след началото на масовата жътва на пшеницата. „В областта в момента се жънат от 350 до 700-750 килограма от декар. В отделните микрорайони е различно, в зависимост от това какво се е случило през зимата и ранната пролет. Имаше измръзвания по пшениците, отпадане на братя, на места имаше доста дълго време суша. Това на практика обяснява толкова различните добиви“, коментира за Про Нюз Добрич Радостина Жекова – председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

Обичайно добивите са високи край морето, въпреки че и там е доста шарено. В Шабленско има регистрирани по-ниски добиви – към 400-500 кг./дка, на други места край морето пък стигат до над 700 кг./дка. Във вътрешността на областта също е много пъстро – на места 400 кг. /Тервелско/, на места – до 700 кг. В Г. Тошево и Крушари добивите засега са 500-600 кг. По-ясна картина ще има след седмица, посочи Жекова.

Жътвата на ечемика приключи и там също се наблюдават различни добиви по райони – от 300 кг. в Тервелско до 700 кг. край морето.

„Добруджа, колкото и да е малка, има много климатични микрорайони и затова се получават тези разлики. Миналата година нямаше такива, почти навсякъде се жънаха идентични добиви от пшеница и реколтата беше по-добра, защото агрометеорологичните условия бяха по-добри. Докато в момента говорим за по-стресова ситуация“, изтъкна Жекова.

Рапицата тази година също е с по-ниски добиви. Жътвата й още не е приключила, а добивите са  от 120 до 220-250 кг. При нея също имаше пролетни замръзи.

Слънчогледът към момента се развива отлично, заради падналите в голяма част от Добруджа дъждове. За царевицата е рано да се прогнозира. Около морето и в част от община Крушари валяха дъждове, но без стопанско значение и там е притеснително на места, допълни Жекова.

Фермер от Добрич: Безмитен внос обрича на фалит дребните земеделски стопанства

Пазар на българска пшеница, ечемик и рапица в момента няма, казва тя. Търговията е блокирана и търговците изчакват да видят как ще се развие ситуацията с украинския внос. Тя може да се влоши, ако държавата не предприеме някакви адекватни мерки, защото някои от земеделците няма да издържат, ако не продават.

За липсата на пазар на зърното говори и д-р Кралю Кралев, председател на земеделска кооперация „Асен Първи” в село Белгун. „Държавата не се намесва и така ще се съсипе земеделието. Разходите за производството са високи и сметката не излиза. А никой не купува в момента, всеки се ослушва, търговия няма“, коментира той.

В кооперацията жънат пшеница от около седмица, добивите засега са около 500 кг./дка – доста по-ниски от миналогодишните 670 кг. Там очакват добивите от пролетниците също да бъдат ниски заради липсата на валежи през май и юни.

c