Вторник, 19 март 2024

19.03.2024

Последвайте ни

Хилда Казасян: Очаквам с огромно нетърпение срещата с публиката в Добрич

На 11 юли в Добрич ще гостува концертът-спектакъл “Светът на киното в музика” на Хилда Казасян. Плевенската филхармония, Хилда Казасян, Васил Петров и Теодосий Спасов представят филмова музика – един свят, който отваря вход към една друга реалност, едно раздвижващо душата събитие, което ангажира слушателя и разкрива картини от знакови ленти – „Имало едно време в Америка“, „Кръстникът“, „Убий Бил“, „Кабаре“, „Флашданс“, „Хубава жена“, филмите на Чарли Чаплин и много други. Проектът включва поредица от концерти, над 30 в страната, с избрани филмови парчета с изцяло нов аранжимент. „Всички ние очакваме с огромно нетърпение срещата с публиката в Добрич“, каза за Про Нюз Добрич Хилда Казасян.

Г-жо Казасян, премиерата на новия Ви проект беше в Плевен, а турнето е вече почти преполовено. Какви са впечатленията Ви от концерт – спектаклите?

Много съм щастлива и малко изненадана, защото тази програма надгради предишната - “Да послушаме кино” от 2019 година. На премиерата в Плевен, още на петата минута от концерта хората започнаха да крещят и аплодират и мисля, че имаше истински спектакъл, който носи много щастие и радост, както на нас на сцената, така и на публиката. Това е, което виждам досега - препълнени зали и огромен интерес.

Какво ще представите в Добрич?

Името на самия спектакъл е “Светът на киното в музика” и в него влиза музиката от  едни от най-емблематичните филми. Започваме с фантастичната музика от немите филми на Чарли Чаплин и  стигаме до модерните сериали, чиито песни даже и децата пеят в залите с нас. Всичко е преплетено от тема в тема, звучи например музиката на Еньо Мориконе, която Теодоси Спасов изпълнява по един удивителен начин. Всички аранжименти направи Христо Йоцов. Аз от дълго време съм с него и знам, че той е гениален. Ще призная обаче, че този път той изненада и мен самата, толкова невероятни аранжименти направи. Теодоси Спасов и Васил Петров са наши специални гости. От Маги Халваджиян съм научила, че когато нещо е хубаво и успешно, то не трябва да се променя. И затова и в тази програма отново поканих тези изумителни музиканти. На сцената, както през последните повече от 20 години ще бъдем заедно с Христо Йоцов, Живко Петров, Димитър Карамфилов и Мишо Йосифов. Нямам търпение да направим тази премиера и в Добрич.

Мултимедията е подготвена от Васил Къркеланов. Той превърна буквално този концерт в спектакъл. Ще видите едно абсолютно съвършено според мен преплитане на епизоди от филмите и музиката. Така се получава едно цялостно изживяване за всички сетива.

Труден ли е за осъществяване един проект, който събира на една сцена толкова класни музиканти?

По най-лесния начин става, когато те са приятели, когато се обичат и това много се усеща от публиката. Това засилва истинността, искреността на цялата работа. За нас е огромно удоволствие и истинско щастие, че сме заедно и това е много хубаво, защото всеки хвърля егото си и качвайки се на сцената е в услуга на другия. Така се получават изненадващи и за самите нас неща, много вълнуващи. Всеки път е различно и просто ни е много хубаво заедно. И затова нещата се получават с лекота.

Според Вас започват ли българите все повече да се обръщат към качествената музика, да я ценят?

Аз не разделям музиката на жанрове, аз я разделям на хубава и не дотам хубава. Мисля, че когато си тръгнал по пътечката си, когато не й изневеряваш, когато си честен спрямо хората, които са харесали това, което правиш, когато си вървиш по пътя и работиш много -  има една огромна ниша хора, публика, която е много предана. Ето например, няма година, в която ние да пропуснем Добрич, с изключение на двете години в пандемия. Това е моя любима публика, защото освен всичко тя е и много разбираща и залата е винаги препълнена. Обожавам вашата зала с органа, но разбирам, че тя е в ремонт и се надявам той скоро да приключи. Затова сега ще бъдем в зала „Добротица“. С огромно нетърпение очаквам концерта на 11 юли.

Имате нова песен – „Чуй ме, аз съм“. Ще видим ли скоро Ваш авторски албум?

Да, имам нова песен, засега е само една, защото ако погледнете програмата с концерти, ще видите, че то физическа възможност няма за втора - ние сме непрекъснато с куфарите. Живот и здраве, догодина този албум ще е готов, тъй като идеите вече са в главите ни, а останалото е лесно. Догодина силно се надявам да гостуваме отново в Добрич с един нов, авторски албум, защо не!

С огромна радост и щастие каня добричлии на концерта на 11 юли, каня ги да съпреживеем заедно съвсем новата ни програма и мисля, че и те самите ще останат приятно изненадани и ще се получи едно много красиво и естествено надграждане на предишната програма.

Концертът е на 11 юли от 19.00 часа в зала "Добротица".

c