Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Ученици от ЕГ „Гео Милев” в Добрич мериха сили в първи Франкофонски турнир по петанк

Първи Франкофонски турнир по петанк на ЕГ „Гео Милев“ се проведе преди дни, съобщават от учебното заведение. Домакин на турнира беше Тенис клуб „Добруджа“.

Играта петанк произлиза от Южна Франция и в страната е със статут на национален спорт. Играе се на правоъгълна чакълеста настилка с размери 5 на 15 метра. Използват се метални топки, които тежат около 700 грама. Началото на играта се поставя с хвърлянето на едно малко дървено топче, което се нарича кошонет (буквално прасенце). Кошонетът трябва да се хвърли на разстояние минимум 5 метра от началния кръг. Двата отбора хвърлят топките си, като целта е те да паднат максимално близко до кошонета.

В първото издание на турнира взеха участие представители на паралелките от 8, 9 и 10 класове на ЕГ „Гео Милев“, в които се изучава френски език. Те се разпределиха в шест отбора от по трима души (триплети). Състезанията бяха много оспорвани и емоционални. Финалният мач продължи най-дълго, защото играчите обмисляха специални стратегии на игра. 

Купата на турнира и грамота за първо място баха спечелени от Андреа Андреева, Цвета Никова (9 д) и Венци Желев. Второ място заеха Симона Петрова, Азра Нуредин, Михаела Недева (9 д). Михаела спечели и индивидулана награда за най-техничен играч. Трето място заеха Славян Паскалев (10 г), Виктор Петров, Мила Янева (8 г) и  Владимир Савов (9 д). Славян получи и грамота за най-сърцат играч. Четвърто място и приз за най-грациозен отбор грабнаха Деница Ганчева, Дария Георгиева (10 г) и Йоана Вълчева (9 д).

От ЕГ „Гео Милев” изказват специални благодарности на Юри Дойчев за гостоприемството и помощта при съдийството. 

c