Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Лекари спасиха живота на тежко пострадала при грабеж жена в Добрич

Лекари от Отделението по неврохирургия на Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич извършиха животоспасяваща операция ан 69-годишна жена, която пострада тежко при грабеж. Престъплението бе извършено на 9 май в централната градска част. Жената е нападната и ограбена от 17-годишно момче и мъж на 29 години. На двамата е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража”.

Операцията е извършена от ортинатора на Отделението по неврохирургия д-р Юлиян Петков, асистирал му е началникът на болничното звено д-р Диян Хинков, включила се е и д-р Ростислава Петрова, която е специализант.

Пострадалата е докарана в болницата в ранните часове – между 4 и 5 часа, в Спешно отделение след като е намерена в безпомощно състояние, разказа за Про Нюз Добрич д-р Хинков. След консултиране и направен скенер се установява, че има субдорален хематом на мозъка, едновременно с това и няколко контузионни огнища. Жената е подготвена за операция, направена й е трепанация, след което хематомът е евакуиран. Операцията продължава около два часа  и половина-три. Пострадалата е настанена в Отделението по анестезия и интензивно отделение.

Състоянието й бе усложнено допълнително от мозъчните контузии, въпреки това след приложеното лечение тя се подобри, каза д-р Петков. Приведена е в Отделението по неврохирургия, захранена е постепенно. В следващите дни е изправена до степен движение с помощни средства. Пострадалата вече е изписана от болницата, извършени са й вторични прегледи от д-р Петков. По думите му предстои да промени или да уточни терапията й.

Снимката е илюстративна

c