Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Изграждат трета клетка на депото за отпадъци край Стожер

Ще бъде изградена трета клетка на Регионалното депо за отпадъци край село Стожер. Това съобщи по време на заседание на Общинския съвет на Добрич зам.-кметът инж. Пенчо Керванов в отговор на въпрос на общинския съветник Детелина Николова. Тя обясни, че капацитетът на втората клетка при сега събираемите количества, които се депонират на депото, за две години и половина максимум ще бъде изчерпан. Припомни, че през тази година предстои да влезе в експлоатация площадка за разделно събиране.

Инж. Керванов информира, че по отношение на третата клетка в момента тече процес на изготвяне на задание. Той също посочи, че втората клетка е най-малката. Успоредно с това се предвижда тази година да бъде проведена кампания за разделно събиране, за да може то да се повиши и да се намали депонирането на отпадъци. Зам.-кметът каза, че се надява до края на годината да започне процесът на проектиране.

Детелина Николова препоръча в заданието един от критериите да не бъде най-ниска цена. „Защото когато приключат строително-монтажните работи в голяма част от българските общини системите, които се изграждат, показват изключително много недостатъци и създават проблеми,          които после изискват повече ресурс за отстраняването им”, обясни общинският съветник.  

c