Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Константин Иванов от Каварна с две пълни шестици на матурите, ще учи медицина

С две оценки 6.00 от Държавните зрелостни изпити /ДЗИ/ е Константин Иванов. Зрелостникът е родом от Каварна, но от няколко години живее във Варна и завърши Първа езикова гимназия. Там бе с първи Немски език и втори Английски, профилиращите му предмети са Биология и Химия. През петте си години на обучение младежът има само една оценка, различна от 6.00 за годината – по Изобразително изкуство в 9 клас има 5.00.

Едната пълна шестица на Константин е по задължителния Български език и литература, а другата – по Немски език. За Про Нюз Добрич дванадесетокласникът сподели, че не е очаквал толкова високи оценки. „Смятах, че дори не съм достатъчно добре подготвен, но за моя изненада са случи това”, каза той.

Младежът е категоричен, че преподавателите му имат голям принос за отличното му представяне на матурите. По Немски език те са го подготвяли за сертификат за немска диплома и не е имало нужда да учи допълнително за матурата, тъй като знанията му са били достатъчни. По Български език и литература пък е имал много добри преподаватели в ОУ „Йордан Йовков” в Каварна, от тях има базовите му знания по предмета. След това попаднал и на много добри учители и в Първа езикова гимназия във Варна, които са го подготвили успешно.

Семейството на Константин живее във Варна. То се мести в морския град когато младежът е приет в Първа езикова гимназия. Получава се доста удобно – сестра му тогава е в първи клас и я записват направо в училище в морската столица.

Зрелостникът се е насочил към Медицината, ще учи в Медицинския университет във Варна. Той смята, че резултатите му от предварителните изпити ще му бъдат достатъчни, за да бъде приет и няма да се явява на редовни. „Избрах Медицината заради интереса ми към Химията и Биологията. И заради благородния характер на професията”, сподели Константин. Не скри, че е обмислял варианта да учи Медицина в чужбина, но заради пандемията се е отказал. Мисли обаче след като завърши да специализира в Германия.

Младежът още не е решил точно какъв лекар иска да стане, но сподели, че има по-особени интереси към Неврологията, Кардиологията и други специалности. „Това, че ще специализирам в Германия, не означава, че няма да се върна някой ден в България”, каза зрелостникът. 

c