Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

ДБ ще подкрепи Продължаваме промяната, за да се реализира успешно първият мандат

„Ние от „Демократична България“ категорично ще направим всичко възможно, за да се реализира още първия  мандат. „Продължаваме промяната“ ще срещнат в нас много сериозен партньор“ – това заяви в Добрич народният представител и зам.-председател на парламентарната комисия „Социална политика и демографски проблеми" Елисавета Белобрадова. Тя бе в града по покана на местната организация на ПП “Движение Да, България”.

Като сериозни партньори ние най-вече гледаме към първия мандат и към това как можем да подкрепим партньорите от „Продължаваме промяната“, така че успешно да реализират първия мандат, заяви тя. По думите й почти всички политически сили в парламента осъзнават, че не трябва да има избори. „Не можем да си позволим България да попадне отново в безвремието на служебно правителство и липса на действащ парламент. Особено ако преди това не бъдат приети законите, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост“, посочи тя.

Народният представител Елисавета Белобрадова и арх. Надежда Пампорова – председател на ПП “Движение Да, България” в Добрич

По отношение на възможност за коалиране на Демократична България с ГЕРБ, тя заяви, че е по-скоро скептична, независимо от евроатлантическата ориентация на партията. „Не съм сигурна, че ГЕРБ са готови или изобщо занапред ще бъдат някога готови, за да можем въобще да работим в каквато и да било коалиция с тях, защото и самите избиратели ни изпратиха в Народното събрание, за да поправим дългосрочните щети, които те нанесоха като политическа сила. От друга страна, евроатлантическата ориентация ще става все по-важна. Особено ако се стигне до предсрочни избори и когато започне да става все по-сериозно влиянието на партии, които се опитват да извадят България от позицията, в която се намира“, каза Белобрадова.

Депутатът от ДБ Елисавета Белобрадова се срещна с представители на НПО в Добрич

По повод връщането на хартиените бюлетини тя заяви, че то предполага незаконни практики, обръщане на вотове, предполага завръщане на една действителност, от която малко се бяхме откъснали. Според нея възрастните хора не са се уплашили от машинния вот. „Всъщност възрастните хора бяха безкрайно щастливи да бъдат овластени да могат да гласуват машинно“, каза тя. По думите й отношение към тях, сякаш не могат да се научат да натиснат две копчета, е обидно. Няма възрастен човек, който да не се е справил с тази машина, заяви депутатът. И увери, че „Демократична България“ ще продължи да работи по темата, защото и ГЕРБ, и ДПС, и БСП са достатъчно опитни политически сили, за да си дадат ясна сметка какво означава хартиената бюлетина.

Европейският съюз има нужда от разширяване, България има нужда да остане силен и равноправен член на Алианса, а европейското членството на Република Северна Македония (РСМ)  е единствения шанс ние да станем истински най-близки държави и най-близки съседи. Затова въпросът за ветото върху преговорите на с РСМ с ЕС не може да бъде нито партиен, нито коалиционен. „Този въпрос трябваше да мине с абсолютно единодушие, защото е абсолютно безспорно, че така нареченото френско предложение покрива всички наши изисквания“, заяви Белобрадова.

„Демократична България“ е предложила отпадане на условията от параграф 17 от Закона за държавния бюджет, който задължава университетите да променят правилниците си за атестиране преди държавата да им отпусне допълнителните 20 милиона лева.

„Не може Законът за бюджета от края на февруари да бъде основание и почва, върху която да стъпи цяла една реформа, която трябва да бъде направена внимателно, при много широк консенсус и с привличане на преподаватели и академичен състав. Това е наша грешка. И след това да използваме този параграф, за да направим една бърза промяна в Закона за висшето образование. Ние се извиняваме на академичната общност и внасяме тази поправка. Това е нашето предложение – да отпадне параграф 17. Ако ще се прави реформа – да се започне начисто, с консултации, съветът на ректорите да започне да го разглежда сериозно, да вземе писмено становище. Когато се реши в дълбочина този проблем и се измислят правила как така университетите ни, които са на изключително задни места, едновременно с това са финансирани от държавата, финансирани са и от студентите, защото тази система не е много често срещана. Това е заложено в програмата на Демократична България, но не така, както е заложено в бюджета“, каза Белобрадова.

c