Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Зрелостниците от Шабла с по-висок от средния за областта успех на матурата по БЕЛ

„Добър” 4.00 е средният успех на зрелостниците от СУ „Асен Златаров” в Шабла на първия Държавен зрелостен изпит /ДЗИ/ по Български език и литература /БЕЛ/, информират от Общината. Той е по-висок от средния за област Добрич – „добър” 3.65, за страната е 4.05.

В шабленското училище специалностите, по които се обучаваха и полагаха изпит зрелостниците, са „Организация на туризма и свободното време“ и „Производство на кулинарни храни и напитки“. На матурата по БЕЛ се явиха и успешно се представиха 13 дванадесетокласници. Получени са 5 оценки „среден“, 4 оценки „добър“ и 4 оценки „много добър“. Не са допуснати слаби оценки, не са постигнати отлични. Двама ученици не са пожелали да положат поправителен изпит за ХII клас – майска сесия, поради което пропуснаха възможността да се явят на ДЗИ.

Средният успех от ДЗИ – Държавен квалификационен изпит /ДКИ/ на специалността „Организация на туризма и свободното време“ при СУ „Асен Златаров“ е „много добър” 5,23. Равносметката на резултатите от теория и практика по професията е:  5 ученици са  оценка „отличен“; „много добър,”, „добър” и „среден” имат по един ученик.

На ДЗИ – ДКИ изпит по теория и практика на професията „Ресторантьор“ се явиха 5 зрелостници. Двама ученици получиха оценка „много добър“, а трима ученици – „добър“.

c