Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Въвеждат райони за платено паркиране в Синята зона на Добрич

Подготвя се стартът на автоматизираната система за управление на Синята зона в Добрич, информира зам.-кметът Елка Димова. Подписан е договорът с изпълнителя на тази услуга, а тази седмица започва пълненето на системата с общинската база данни. Ще започне и обучението на служителите.

За да стартира системата е нужно Общинският съвет на Добрич да препотвърди схемите на съществуващите зони за платено паркиране. Очаква се това да стане на юнската сесия.

Новото е, че се въвеждат райони за платено паркиране.

„Така ще може освен за цялата синя зона да се плаща абонамент и за отделен район от нея. Това е направено за удобство на гражданите. Един район покрива една, две или три зони за паркиране. Месечното ползване на цялата синя зона ще струва 100 лева, а абонаментът за един район – 60 лева. Ще има и годишни абонаменти“, посочи Димова.

От момента, в който стартира работата на електронната система, ще отпаднат касиерите, които сега продават билети за паркиране.

Плащането ще става с  SMS на номер 1358, чрез мобилно приложение или в търговски обекти, които се намират в районите на платеното паркиране. Тази и следващата седмица ще се подпишат договори с тези обекти. Те ще бъдат обозначени с големи стикери, на които ще пише „Тук може да заплатите паркиране“. В тези магазини хората ще получават електронен талон, който няма да е необходимо да се слага на стъклото на автомобила, защото информацията ще я има в системата и контрольорите ще могат да я проверят.

c