Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Млади акордеонисти добиват умения в майсторски клас на Петър Ралчев в НЧ „Й. Йовков” в Добрич

Майсторски клас провежда днес и утре в Народно читалище „Йордан Йовков-1870 година” в Добрич световноизвестният акордеонист Петър Ралчев. Инициатор е преподавателят в клас „Акордеон” в културната институция Деян Дженков.

В майсторския клас участват 12 възпитаници на Дженков и Александър Димитров от Добрич с преподаватели Мария Димитрова и Николай Иванов. Утре ще се включат и ученици от Националното училище по фолклорни изкуства „Филип Кутев” в Котел с преподавател Пламен Димитров. Петър Ралчев се занимава индивидуално с всеки един от участниците в класа в продължение на около 40 минути. Най-малкият акордеонист е на 5 години, а най-възрастният – на 50.

„За мен е важно независимо кой на какво ниво е да се докосне до Петър Ралчев, дори и само да му изсвири нещо, това е много голям плюс за него. Петър Ралчев остава впечатлен – запознава се с учениците, вижда тяхното ниво. Запознат е, че те свирят от скоро – от една, две години”, сподели Деян Дженков.

На 22 юни от 17.30 часа в залата на Общински младежки център „Захари Стоянов” в Добрич ще се проведе акордеонен концерт. В него ще се представят участниците в майсторския клас, както и Петър Ралчев и Пламен Димитров.

Майсторският клас и акордеонният концерт се реализират по проект, финансиран по Програмата за любителско изкуство на Национален фонд „Култура”. Деян Дженков обясни, че са отпуснати средства както за хонорар на Петър Нанков, така и за закупуването на материали за клас „Акордеон” – два работни пулта, ремъци. Преподавателят сподели, че предстои закупуването на още един акордеон за класа, а концертният в момента се ремонтира със средства на читалището.

c