Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

6 години след първата копка ще заработи площадката за домакински отпадъци в Добрич

6 години след първата копка, площадката в Добрич за безвъзмездно предаване на отпадъци, образувани в домакинствата, е на път да заработи. Това ще стане до края на месец юли т.г., обяви днес пред журналисти зам.-кметът инж. Пенчо Керванов.

Площадката е общинска собственост и се намира в ЖК „Балик – Йовковo  Юг“. Строежът й започна през юли 2016 година. Идеята е там безплатно да се депонират ненужни вещи от домакинствата, подлежащи на рециклиране, строителни отпадъци от ремонти в жилищата и др.

На площадката ще се приемат напълно безплатно широк диапазон отпадъци – шкафове, гардероби, легла, дивани, фотьойли, матраци и други, строителни отпадъци от ремонтна дейност в домакинствата в малки количества, биоразградими зелени отпадъци, батерии, електрически уреди и т.н. Ще бъде възможно и приемането на опасни отпадъци от домакинствата (лекарства, препарати и др.), в малки количества.

Площадката е разположена на площ от около 4 дка, с твърда и непропусклива настилка и метална ограда. Изградена е административна сграда със санитарен възел, електронна везна, складово помещение, навес и открита площ за разполагане на контейнери за различни видове отпадъци.

Изграждането на площадката се финансира със средства от отчисленията, заплащани за депонирането на отпадъци по Закона за управление на отпадъците.

Инж. Керванов обясни, че Общината ще проведе информационна кампания за начина на ползване на площадката.

                                                                      снимката е илюстративна

c