Водещи новини Добричка Общество

В село Ловчанци министър Иван Иванов се срещна със земеделски производители

“Работим усилено да наваксаме в тежката обстановка. Ако новото мнозинство в Народното събрание успее в своите намерения и хвърли страната в нова поредица от избори, не знам дали осъзнават последствията”. Това заяви министърът на земеделието д-р Иван Иванов по време на среща със земеделски производители в с. Ловчанци, община Добричка.
Той обясни, че новият Стратегически план, касаещ българското земеделие в следващите 5 години, в който са заложени 16 млрд. лв., няма да може да стартира от 1 януари 2023 г. при такова развитие на събитията. “Нужни са редица законодателни изменения, които няма да има възможност да бъдат изготвени и гласувани. Това касае и Плана за възстановяване и устойчивост”, каза аграрният министър. Той подчерта, че графикът при комуникация с Европейската комисия (ЕК) трябва да се спазва, иначе ще има много потърпевши. “Надявам се разговорът да надделее и да постигнем всичко, което сме поели като ангажимент и сме започнали”, призова д-р Иванов.

Министърът заяви, че в последните месеци Министерството на земеделието е предприело редица инициативи, част от които съвместно със сектора. Той подчерта, че за него е важно да чуе на място земеделските производители и техните проблеми, защото тези срещи дават най-точна и обективна информация. “Идват при нас едни хора, които твърдят, че ви представляват. В много случаи обаче ни се казва, че не сте доволни от това представителство. Работим да бъде приет дълго чаканият закон за браншовите организации, заяви аграрният министър. 
Сред основните проблеми, които бяха обсъдени на срещата, беше осигуряването на ритмични доставки на дървата за огрев, състоянието на сектор “Животновъдство”, състоянието на полезащитните пояси в района, разпределението на средствата между отраслите при обвързаното подпомагане. Производителите отправиха и искане към министъра за предприемане на мерки за получаване на финансова подкрепа на база доказване на реализирана продукция и документи за увеличените разходи за производство.

Д-р Иван Иванов – министър на земеделието

В рамките на посещението си в областта министър Иванов посети един от най големите свонекоплекси на Балканския полуостров в с. Козлодуйци, където се запозна с организационната структура на комплекса, с мерките за биосигирност, с проблемите и предизвикателствата пред промишленото свиневъдство. Министър Иванов подчерта, че в контекста на запазване българското производство и гарантиране на продоволствието в страната е важно навременното подпомагане в сектора в условията на безпрецедентни кризи.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.