Водещи новини - дясно Общество

18 юни – Световен ден на филателията

18 юни е обявен за Световен ден на филателията. На днешния ден през 1926 г. в Париж е основана Международната организация по филателия, която обединява колекционерите на пощенски марки.

Идеята за хартиена лепенка като знак за заплатена услуга е предложена през 1834 г. от британеца Джеймс Чалмърс. Парламентът на Великобритания законодателно закрепя новата концепция през 1839 г., а през 1840 г. са отпечатани първите в историята пощенски марки – „Черното пени“, на които е изобразена кралица Виктория в профил.

Филателия означава систематично събиране и изследване на пощенски марки и документи. Марките могат да бъдат в серии или единични. Основен проблем с пощенските марки е, че лесно се фалшифицират, но не всеки различава оригинала от фалшификата. В днешно време старите марки са много ценни за филателистите.

Някои дефектни марки са много ценни. Такава е например „Обърнатата конница“. На 14 февруари 1911 е пусната в употреба серията „Изгледи и портрети“, която съдържа дванадесет стойности. Поредицата е в употреба до 1918. В нея марката от 50 ст. представя цар Фердинанд Първи и синовете му княз Борис и принц Кирил, като тя впоследствие получава куриозен статут сред българските марки и днес се оценява на 10 000 евро. През 1913 в Пловдив попада лист от въпросната марка, която е завъртяна на 180 градуса спрямо текста в марката. Днес са известни само около 30 такива марки, като всичките са клеймовани.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.