Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Деян Павлов дирижира БКО на 21 юни, солист – виолончелистката Наума Найман

Концерт на Български камерен оркестър – Добрич, с гост диригент Деян Павлов и солист Наума Найман, виолончело, ще се състои на 21 юни от 18.30 ч. в Огледална зала „Нели Божкова“. Активната програма на добричкия оркестър с гостуващи диригенти и солисти продължава успешното си развитие с концерта, посветен на 100- годишнината от рождението на българския композитор и музикален педагог Лазар Николов / 1922 – 2005 /.

Маестро Деян Павлов е познат като Главен диригент на Плевенската филхармония. Музикалното му образование започва от НМУ „Любомир Пипков“ гр. София. Учи в НМА  Проф. Панчо Владигеров“  и завършва със специалности  хорово и оперно - симфонично дирижиране при преподавателите проф. Георги Робев, Васил Казанджиев, Борис Хинчев и Иван Вулпе. По време на следването си е награждаван със специална диригентска стипендия на името на проф. Георги Димитров и златна значка за отлично обучение.  Специализирал е в майсторските класове на професорите Карл Остерайхер, Хайнц Рьогнер, Иля Мусин. Деян Павлов е дирижирал и ръководил повечето опери и оркестри в България. Концертирал е по цял свят и е участвал в множество престижни фестивали. Музика към филми, записана от него, е отличена с награди „Сезар“ (2001, 2004), номинация за „Оскар“ (2006) и номинация за „Златна Палма“ (2007).

Наума Найман е родена в Антверпен, Белгия през 2005 г. Едва 4-годишна тя е приета в НМУ „Любомир Пипков” София в класа по виолончело на Даниела Черпокова. През годините работи с челисти и педагози като Стефан Попов, Доминик де Вилианкур, Ромен Гарио, Мартина Щукан, Стефан Хаджиев, Разван Сума, Владимир Перлин, Кирил Родин, Денис Северин, Лазло Феньо и др. През 2016 г. младата виолончелистка взема участие в Моцарт фестивал в Нарни, Италия. От 2016 до 2019 г. е и най-младият музикант в Music Campus Balchik. През 2020 г.  е солист на Czech Moravian Philharmonic Orchestra в Швейцария. Концертира в камерни ансамбли и като солист в Белгия, Швейцария, Италия и България.

В концерта ще прозвучат творби на Георг  Фридрих Хендел, Йозеф  Хайдн, Лазар Николов. Билетите са с цена 5 лева, за пенсионери и учащи - 2 лв.

c