Култура Общество

Представят „Есенни спомени за лятото” на Рада Въртунинска в библиотеката в Добрич

Представяне на книгата на Рада Въртунинска „Есенни спомени за лятото“, издателство „Илия Вълчев“, ще се състои от 18 часа на 21 юни в Регионална библиотека „Дора Габе” в Добрич. В събитието ще участва литературният критик Драгомил Георгиев. За творчеството на добричката писателка той споделя:

„Жизненото и творческото дълголетие на Рада Въртунинска (1932 ) на дама от изключителна класа е награда за нейната богатата душа с вътрешната свобода и пристрастност да преодолява гравитацията на времето и да вгражда в книгите си ценностите, които са темелите в нашия дом България.

Тя създава внушително обемно творческо дело от лирика и проза, романи, есета, етюди, научни изследвания, доклади и статии, които имат една тема – Добруджа и нейните хора, с тяхната сурова мъченическа съдба. Траен влог в националната ни проза са текстовете ѝ „Зовът на сенките”, „Когато горяха кладите”, „Сказание за дървото на живота”, през „Паралели и ракурси в живота и творчеството на Дора Габе и Анна Ахматова”, за да стигнем до „Сбогом, Америка”(2021) и „Есенни мотиви за лято” (2022). Трайното в творбите ѝ са красивите образи на българки, които са пазителките на огъня в семейното огнище. Покъртителни са сцените на жестокостите и насилието по време на двете окупации. Общуването с книгите на разказвачката от Добрич е мъка и болка от съдбите на добруджанци, радост от срещата със светлите мигове в историите на нейните ярки характери и удоволствие да попълваш много от белите си лични полета от картини и сцени на миналото, които искрят с негата на хармонията, която е похвално да съхраняваме“.

Входът на събитието е безплатен.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.