Бизнес Водещи новини - дясно Общество

Добрич е сред областите в страната с най-голямо търсене на кадри от работодателите

Област Добрич е сред 12 области в страната, в които работодателите са заявили, че ще се нуждаят от повече кадри спрямо година по-рано. Сред тях са още областите София-град, Варна, Русе,  Плевен и др. Най-слабо е търсенето на кадри в област Бургас, Пловдив, Търговище, Хасково и Ловеч и др.

Това сочи първото за 2022 г. проучване на потребностите на работодателите от работна сила на Агенция по заетостта, което се проведе в периода февруари – март на настоящата година, съобщават от Агенцията. Изследването се организира съвместно с Комисиите по заетост към Областните съвети за развитие в 28-те области в страната. То е национално представително и е направено чрез анкети сред статистическа извадка от работодатели, представляваща 378 752 активни предприятия в страната.

Увеличават се работодателите, които имат намерение да търсят нов персонал през следващите 6 месеца. Резултатите от изследването показват че това са 60 842 фирми. В сравнение с допитването през февруари-март 2021 г. техният брой се е увеличил с 2 620 или с 4,5%. Бизнесът заявява нужда от 239 339 работници и специалисти с умения в различни професионални направления.

През следващите 12 месеца работодателите ще търсят 128 789 специалисти с квалификация, придобита в системата на средното професионално образование и професионалното обучение. Най-търсени ще са сервитьор-барман, готвач, машинен оператор, шивач, строител, строител-монтажник, заварчик, оперативен счетоводител, електротехник, касиер и др.

От други 62 905 специалисти с правоспособност или с висше образование ще се нуждае българският бизнес. Сред тях най-търсени са шофьори, медицински сестра, учители и лекари. В сравнение с предходната година броят на търсените висшисти е нараснал с 6 300 или с 11,1%. Проучването показва, че 47 645  работници без специалност ще са нужни в различните сектори на икономиката през следващите 12 месеца. Спрямо година по-рано техният брой се понижава с 8 100 или с 14,5%.

Затруднения при осигуряване на кадри срещат 70,7% от работодателите в страната.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.