Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Деница Сачева: Много по-добре е да има избори, отколкото да има правителство, което не е полезно за хората

Депутатът от ГЕРБ Деница Сачева говори за трусовете в управляващата коалиция, за това какво е „моделът ГЕРБ“, за социалната политика на правителството и евентуални нови избори. Вижте интервюто, което тя даде за Про Нюз Добрич:

Г-жо Сачева, изненада ли Ви това, което се случи с четворната коалиция през последните дни?

Не се изненадвам от това, което се случва, защото още от самото начало това беше една коалиция от типа „орел, рак и щука“. Това бяха събрани представители на различни политически партии, които имат много различна идеология. За някои от тях дори не знаем каква е идеологията им, например на „Продължаваме промяната“ е трудно да се каже какви са техните идеологически пристрастия. Беше ясно, че коалиция, която събира заедно десни и леви субекти, няма как да издържи дълго време. Напрежението беше във въздуха през последните седмици, почти по всяка тема. В парламента ние много ясно виждахме, че коалицията се държи на върха на една игла. Така че това, което се случи през последните седмици, е ясно. От друга страна, това което се случва от вчера насам, с разцепването на ПГ на „Има такъв народ“ в известна степен ме изненадва. Но дори и това ясно показва, че в политиката за съжаление има много хора, които не разбират от политика.

Слави Трифонов заяви в интервю, че четворната коалиция се появи с една единствена цел - да прекрати модела на авторитарно управление на ГЕРБ. По думите на Трифонов след време от "Продължаваме Промяната" са започнали да приличат като поведение на ГЕРБ. Има ли прилики в поведението на „Продължаваме Промяната“ и ГЕРБ според Вас?

Нека да изясним какво е „моделът ГЕРБ“. По време на нашето управление това беше модел, в който имаше стабилност, имаше предвидимост, имаше много силна чувствителност към проблемите на хората. Припомнете си редица случаи, в които премиерът Борисов е реагирал веднага и непосредствено при проблемни ситуации – както с обикновени граждани, така и когато е имало съмнения за нерегламентирани контакти или сделки. „Моделът ГЕРБ“ означаваше бързи реакции по време на криза, помощ за бизнеса, особено по време на Ковид-кризата. Нищо от това ние не виждаме в „Продължаваме промяната“ . Така че няма как тази партия дори и малко да прилича на това, което сме предлагали ние като управление. Ние виждаме точно обратното – една политическа самонадеяност, виждаме липса на загриженост за реалните проблеми на хората. Това може лесно да бъде доказано, като видите какъв е дневният ред на Народното събрание. Почти всяка седмица ние се занимаваме със законодателство, което е много далеч от дневния ред на хората. Това още веднъж доказва моите думи, че има изключително слаба чуваемост.

Управляващата коалицията дойде на власт със заявка за нулева толерантност към корупцията. През последните дни се появиха взаимни обвинения между партньорите в нея именно в корупция. Какъв можем да очакваме да е изходът от тази ситуация?

Ние мислехме, че омразата към ГЕРБ е това, което сплотява коалицията, а се оказа, че всъщност те се мразят помежду си. Не съм изненадана от това, че има взаимни обвинения в корупция, защото обикновено хората, които най-силно крещят срещу корупцията, имат доста спорно поведение и спорен морал, бих казала. Ние няколко пъти сме поставяли въпроса къде са доказателствата за обвинения в корупция, каквито отправят от „Продължаваме промяната“. Имаше една мантра по време на предизборната кампания на ПП, че са откраднати 8 милиарда лева. Къде са тези милиарди, те не се появиха някъде в бюджета. Това означава или че това твърдение на ПП за ГЕРБ беше лъжа, или че самите ПП в момента крадат тези пари. Какво се случи с всички обвинения, вкл. с незаконния арест на г-н Борисов, Горанов и Арнаудова? Нищо от това, което те говорят, не могат да го докажат с факти, а от друга страна самите те започнаха да се обвиняват един друг в първия момент, в който възникнаха проблеми между тях. Няма как да говорим, че това е една коалиция от морални хора, защото мислите ли, че едни морални, почтени и етични хора, за каквито те се представят, биха могли за толкова кратко време да наговорят толкова много неща помежду си? Да се обвиняват взаимно в корупция, да се обиждат, да се вади мръсно бельо от задкулисието в политиката? Всичко това, което се случва в последните дни, много ясно показва, че тези хора не са били подготвени да бъдат в политиката. По-скоро са били водени само от омраза и желание за реванш, което се оказва недобро гориво за постигане на общественополезни цели.

Още на 16 април при срещата с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов с членове и симпатизанти на партията в Добрич Вие призовахте за оставка на правителството и отиване към нови избори. Готова ли е ГЕРБ за предсрочни избори? Доколко удачно е провеждането на нови извънредни избори сега – в настоящата икономическа и политическа обстановка, както в страната, така и в международен аспект?

Като утвърдена политическа партия ние винаги сме готови за избори, готови сме да направим тази проверка на доверието на избирателите в нас. Самите ние винаги сме имали идеи, с които да се явим на избори, с които да увличаме хора. Със сигурност това е един изключително труден момент, но е много по-добре да има избори, отколкото да има правителство, което не е полезно за хората. В крайна сметка миналата година тези хора вместо надежди предлагаха на хората лъжи. И голяма част от обществото се заблуди по това, че става въпрос за млади хора, завърнали се от чужбина. Аз си мисля, че след последните избори тази мантра вече трудно би могла да пробие в България, защото не е въпросът само да си млад и да имаш добро образование, въпросът е доколко имаш опита и мъдростта, и възможностите наистина да предлагаш общественополезни решения. Очевидно е, че не всеки, който е млад и е завършил Харвард, става за управление.

Вдигането на пенсиите е една от основните теми в дневния ред на обществото. Появиха се твърдения, че ГЕРБ е против увеличението на пенсиите. Така ли е?

Това е политическа лъжа на нашите опоненти. ГЕРБ е твърдо „за“ увеличението на пенсиите. Подкрепяме и добавката от 60 лева да продължи да се дава до края на годината, но сме против тя да влиза в пенсията като постоянна сума. Още повече сме против да влиза за в бъдеще за всеки един, който тепърва ще се пенсионира. По отношение на обявеното преизчисляване на пенсиите от 1 октомври, което ще засегне само 717 000 души – то няма да бъде за всички пенсионери, там ние сме доста скептични за финансовия ресурс. Подготвяните промени ще струват 1,3 млрд. лв. тази година, 3,7 млрд. лв. следващата и 4,2 млрд. лв. през 2024 година. И тук ние влизаме в една много сериозна финансова дестабилизация на пенсионната система, която няма как обратно да се балансира, без увеличаване на данъците и осигуровките. И управляващите трябва да бъдат честни, защото когато предлагат тези неща сега, те звучат красиво, но какво ще се случи догодина и по-догодина? Не бива да се настройват всички работещи хора срещу пенсионерите и да се създават напрежения между различните поколения. Пенсиите трябва да бъдат увеличени с поне 10% от 1 юли, но добавките от 60 лева трябва да се запазят като добавки, а по какъв модел да стане преизчисляването трябва да бъде едно общо политическо решение на всички партии, не само на това правителство. Трябва да има консенсус, защото това ще засегне поколения напред. Това е, което ние сме казали, а за политическите ни опоненти е изгодно да твърдят че ние сме против увеличението на пенсиите. Това не е вярно. Ние също сме работили за увеличение на пенсиите. По време на последния ни мандат средната пенсия в България се увеличи с 200 лв., минималната – със 170 лв., добавките от 50 лева бяха въведени именно от г-н Борисов. Ние винаги сме били за увеличаване на пенсиите, но винаги сме търсили баланса между стабилността на пенсионната система и възможностите на държавния бюджет.   

Каква е оценката Ви за социалната политика на четворната коалиция?

Трудно ми е да кажа, че управляващата коалиция има своя социална политика. Като изключим това спорно предложение за пенсиите, всичко друго, което се прави в социалната сфера, това са нашите мерки и програми. Мярката 60/40, която и в момента продължава, беше въведена от нас. Тя беше променена от служебното правителство, сега работи по-зле, но по същество си остава мярка, въведена от нашето правителство. Мерките за данъчни облекчения за семействата –  предвижданото увеличение на този необлагаем данъчен минимум за семействата, това е мярка, която ние предложихме. Помощите за деца в 1-ви и 8-и  клас са универсалните помощи за деца и е нещо, което ние въведохме, а сегашното правителство просто продължава. Същото е и с помощите за отопление. Това да се обвърже социалната помощ с линията на бедност е нещо, което ние заложихме в Плана за възстановяване и устойчивост и управляващите в момента просто го изпълняват. Така че не знам какви са идеите на правителството в социалната сфера, не ги виждам. Очаквам наистина нещо много по-сериозно и много по-балансирано, когато говорим за пенсионната система, но вместо това ние получихме предложения, които са компромисен вариант между вижданията на партиите в коалицията. Това не експертно решение, което наистина може да издържи проверката на времето дълги години напред.

Върви кампания за събиране на подписи за връщане на хартиените бюлетини. ГЕРБ подкрепя ли това искане?

Ние смятаме, че хората имат право на избор и че трябва да гласуват както с машини, така и на хартия. Видяхме, че машинното гласуване отказа доста избиратели, особено в по-малки населени места. Имаше много хора, които бяха притеснени от това дали ще се справят с машините. Те не вярваха на машините толкова, колкото вярват по-младите. За нас е важно да има възможност за избор, както с машини така и с хартиени бюлетини. Не виждаме пречка да бъде дадена тази възможност за избор.

c