Бизнес Водещи новини - дясно Общество

Акция: Службите стартират засилени проверки на камиони и автобуси

Петдневни засилени проверки на товарни автомобили и автобуси стартират от 14 юни 2022 г. Екипи на Главната инспекция по труда в цялата страна ще съдействат на Пътната полиция в процеса, който стартира от 13 юни и ще приключи на 19 юни. Акцията се реализира в рамките на съвместни инициативи на Европейската мрежа за службите на Пътна полиция – ROADPOL. Това съобщиха от пресцентъра на Изпълнителната агенция „Главна инспекция по труда“.

Проверките, които се провеждат на територията на целия Европейски съюз, се координират от Европейския орган по труда.

Контролните органи на Инспекцията по труда ще следят за нарушения от своята компетентност. Ще проверяват законосъобразното възникване на трудовите правоотношения и на командироването на шофьорите. За целите на кампанията са разработени въпросници, преведени на различни езици, чрез които ще се събира информация от шофьорите, работещи за чуждестранни превозвачи, необходима за идентифициране на работодателите им, за вида превоз, който извършват – международен, транзитен, каботаж, и други.

Чрез Информационната система за вътрешния пазар на държавите членки (IMI) ще бъдат събирани допълнителни данни и при необходимост ще се търси съдействие на компетентните органи в съответната държава за предприемане на действия.

Благодарение на съвместните проверки, данните, събрани от различните институции според техните компетентности, могат да бъдат съпоставяни, което гарантира по-голяма ефективност на контрола. Създадените контакти между екипите на различните администрации помагат също за по-бърза реакция, в случай че трябва да бъдат защитени правата на работещите, включително и при извършването на международни превози.  

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.