Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

На Петдесетница митрополит Йоан ръкоположи Георги Дочев за архиерейски наместник на Добричка околия

На големия църковен празник Петдесетница - 8-ма Неделя след Пасха, † Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи Архиерейска света Литургия в добричкия храм "Св. Троица". По време на службата беше извършено и ръкополагане на новия архиерейски наместник на Добрич и Добричка околия - Георги Дочев (свещеник в храм "Свети Димитър"), който поема отговорностите от досегашния иконом - отец Иван Дойчев.

В обръщението си към миряните в храм "Света Троица", който днес отбелязва своя празник, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан каза добри думи за службата църковния труд, положен през годините от отец Иван Дойчев. Похвални бяха и словата му за положените усилия и усърдие от ръкоположения архиерейски наместник отец Георги Дочев.

Ето какви още думи отправи към миряните митрополит Йоан:

Обични в Бога братя и сестри, както знаете, ние не сме много човеци. Всъщност сме такива, каквито сме. Ако в края на 80-те и началото на 90-те години на миналия век имаше навлизане на Светата църква в живота на човека, като един свеж полъх за влизане и богоугоден живот в църквата, ситуацията е тази, която е.

Защо? Защото вярата отслабва, православното семейство се разсипа. Родителите не знаят да възпитават децата си в Православието. Днес назначихме за нов архиерейски наместник отец Георги Дочев, който чудесно служи в храм "Свети Димитър". А този храм, той го започна от нулата, успя добре да го устрои и вече е един прекрасен храм с енорийски живот. Освен това, отец Георги е и трудолюбив човек, на когото имаме доверие, тъй като съвсем съвестно гледа своите задължения.

В края на службата, Митрополит Йоан завърши така:

Духът на Триединството най-проличава на Петдесетница. Честит храмов празник на всички вярващи. Пожелавам здраве, благоденствие, добри бъдещи дни и плодородие на добричлии, благодатен дъжд, благодатен вятър, както и природата да бъде благосклонна - по молитвите на животворящия Свети Дух. Бог да бъде милостив и да направи така, че тя да даде своите плодове.

Амин.

c