Водещи новини - дясно Култура Общество

На Черешова задушница поменаваме мъртвите

Днес е Черешова задушница – това е съботният ден пред Петдесетница, втората Задушница за годината.

Това е ден в памет на всички починали православни християни и е наричан още Спасовска задушница. Свързан е с поверието за прибирането на душите на всички покойници, които са били на свобода след Велики четвъртък.

След Възнесението на Господ входът на царството небесно – раят, е отворен. Затова в този ден Църквата усърдно се моли през него да влязат починалите с вяра. На Петдесетница са дадени даровете на Светия Дух, които очистват от всяка сквернота. На Задушница камбаната бие траурно – с отмерен удар, да напомни за грижата за мъртвите. Богослужебното правило е по-особено, с усърдни молитви за починалите.

В източното православие в една календарна година има 4 задушници – преди Месни заговезни, след Спасовден, около Димитровден и Архангеловден.

В тези възпоменателни дни близките на починалите посещават гроба. По стар обичай жените ходят на гробища още призори или вечерта преди съботата. Почистват се гробовете, „преливат” се с вода и вино, палят се свещи. Подобно на Спасовден се оставят орехови листа по гробовете. Орехът има посредническа роля. Той свързва земния и небесния свят.

Приготвят се обредни хлябове, баници, варено жито, които се раздават за „Бог да прости”. Житото символизира възкресението, а хлябът – Исус Христос. Раздават се и череши – откъдето идва името на тази панихида.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.