Култура Общество

Отдаваме почит на Христо Ботев и загиналите за свободата на България

Отбелязваме Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Днес се навършват 146 години от гибелта на Ботев и 121 от началото на честването на големия поет и революционер и на далите живота си за свободата на Отечеството.

Официално Денят на Ботев се отбелязва от 1901 година, когато на тържествата на връх Вола присъстват живи Ботеви четници.

От 1953 г. до 1988 г. празникът се чества като Ден на Ботев и на загиналите в борбата против турското робство, капитализма и фашизма и в Отечествената война, от 1988 г. до 1990 г. като Ден на Ботев и на загиналите за национално и социално освобождение на България, от 1991 г. до 1993 г. като Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България. Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България е обявен е с решение на Министерския съвет от 31 май 1993 г.

За първи път се отбелязва през 1884 г. във Враца и Пловдив. На 2 юни 1948 г. точно в 12 часа е даден първият сигнал за едноминутно мълчание в цялата страна.

От 10.00 часа в Основно училище „Христо Ботев“ в Добрич ще се състои поклонение и поднасяне на цветя на паметника на патрона на учебното заведение.

През целия ден добричлии имат възможност да поднесат цветя на паметни места в града.

В библиотеката на Народно читалище „Йордан Йовков – 1870 г.“ е подредена изложба на библиотечни документи, наречена “Безсмъртието“.

Денят на Христо Ботев ще бъде тържествено честван в Каварна. Точно в 12.00 часа сирени ще оповестят едноминутно мълчание в памет на героите. Ще ги последва камбанен звън и тържество, на което кметът на града Елена Балтаджиева, общински съветници, представители на институции, общественици, ученици ще поднесат венци и цветя пред паметника на Христо Ботев в градския парк.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.