Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Фермерски продукти от Гърция, Молдова и Румъния опитаха посетителите на пазара в „Стария Добрич“

Фермерски продукти от Румъния, Молдова и Гърция бяха представени днес на традиционния пазар в АЕМО „Стария Добрич“. Гостуването на чуждите производители бе осъществено по проект на гръцкото регионално министерство, в партньорство с Висшето училище по мениджмънт /ВУМ/ – Варна, университети от Галац /Румъния/ и Одеса /Украйна/ и асоциация от Молдова.

Жителите на Добрич имаха възможност да тестват различни вина, сирена и други млечни продукти, мед, сладка и компоти, зехтин и продукти на основата на зехтина, чай. На българския щанд впечатление направи производител, който преработва чили и прави различни продукти от люти чушки. Той е патентовал собствен сорт, специално разработен за нашите климатични условия. Предлагаха се още продукти с трюфели, сокове хлебни изделия с лимец и др.

„Представени са близки до нас региони, с които имаме общи граници, култура и история, които се пренасят и върху храната. Имаме много общо в продуктите, които отглеждаме, общи кулинарни традиции, общи ястия, но всеки регион има своя собствена рецепта и е интересно да се проследи как се развива тя на отделните места“, сподели Цветелина Генова, ръководител на проекта от страна на ВУМ.

Това е второто събитие по проекта. Първият фермерски пазар се е състоял през май в Галац, Румъния, следват тези в Молдова и Гърция. Планирано е и събитие в Одеса, но заради войната не е ясно кога ще се състои. Затова и днес в Добрич нямаше представители на украинските участници в проекта. Проектът е LOC FOOD „Местно развитие и трансгранично сътрудничество за промотиране на традиционни селскостопански продукти и храни“, който се осъществява по програма „Черноморски басейн 2014 – 2020“.

С любезното съдействие на екипа на ресторант „Мечока Бен“, за гостите от Румъния, Молдова и Гърция ще бъде подготвена дегустация „Вкусът на Добруджа“  с ястия от регионални фермерски продукти.

c