Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Само един нов милионер в област Добрич в пандемията

Хората, които са обявили годишен доход от над 1 млн. лева официално пред НАП за миналата година, са 605-има. Бройката им е със 165 по-голяма от тази за 2020 г., съобщи в. “Телеграф”, позовавайки се на данни от приходната агенция. Общата сума на декларираните доходи от официалните милионери е 1,57 млрд. лева, което означава, че средно всеки от тях е заработил по близо 2,6 млн. лв. За 2020 г. 440 физически лица декларираха общо 1,204 млрд. лева.

Данните показват, че приходите им остават почти същите, но се увеличава бройката на хората, които ги получават. Данните на приходната агенция са отчели най-голям брой милионери в големите градове, където и официалните доходи са по-високи. В София деклариралите над 1 милион лева, са 346, в Пловдив - 56, във Варна - 44, и в Бургас – 17 души.

По един официален милионер има в Добрич, Силистра и Монтана.

47-годишен софиянец е декларирал най-високи доходи – над 34 млн. лева, следван от мъж от Сливен с близо 29 млн. лв. В топ 10 има и жена от София, която е обявила малко над 17 млн. лв. за 2021 г.

Заради данъчната тайна от НАП не посочват конкретно лицата, както и сферите, които са донесли тези доходи. Преди дни от приходната агенция в Хасково обявиха, че 40-годишен земеделски производител е декларирал най-високи доходи, получени през миналата година - 1,4 милиона лева.

Не можем да кажем повече за лицето, декларирало най-високи доходи за миналата година, тъй като дейностите, с които се занимава, са различни - производство на лекарства, придобиване и търговия на едро, търговия с акции и финансови инструменти и други, посочват от НАП.

Земеделието и търговията са най-доходоносни, сочат данните за областта. Други такива дейности са медицинската помощ, производството на месо и месни продукти, както и производството на плодове и зеленчуци.

Източник: 24 часа

c