Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Омбудсман в общините от област Добрич

В рамките на проект, изпълняван от „Про Нюз Добрич“ ЕООД,  е извършен Експертен анализ по Дейност 2: Проучване, обследване и анкетиране на гражданско участие в местното управление - сигнали, връзка местни власти-бизнес“ във връзка с изпълнение на проект: „Гражданите и бизнесът - гарант за по-ефективно местно управление“, финансиран от  Фондация „Америка за България“ по програма „Следващите 10 – в подкрепа на значими идеи през следващите десет години“ в областта – „Добро управление на местно ниво“.

Чрез Института местен омбудсман се осигурява участие на гражданите в местното самоуправление. Дейността се състои в контрол върху администрацията, предложения за промени и решаване на проблеми на гражданите. По същество омбудсмана е участие на личността за въздействие върху местната власт.

Община Каварна е единствената в област Добрич, където има избран самостоятелен общински омбудсмани, но към момента институцията не функционира. Първият обществен посредник след измененията на Закона за местното самоуправление и местната администрация беше избран на 24 януари 2004 година в Община Каварна. Ели Милева, бивш общински съветник, започна работа от 24 февруари 2004 г. с петгодишен мандат. На 26 март 2005 г. е приет и Правилник за организацията и дейността на обществения посредник в община Каварна.  От самото начало общинската администрация осигури добри условия за работа на приемната на обществения посредник. С откриването на Центъра за услуги и информация тези условия бяха значително подобрени - приемната разполага с модерно офис обзавеждане, приемната се намира в центъра на града и е удобна за посещение на гражданите. Правилникът за дейността на обществения посредник бе подготвен главно въз основа на Закона за омбудсмана и Правилника за дейността на столичния обществен посредник и приет от общинския съвет. Институцията на обществения посредник е непозната за гражданите и основна задача беше тя да бъде популяризирана.  Съгласно годишния доклад за периода март-декември 2004 г. 148 души са потърсили съдействието на обществения посредник, като най-често проблемите им са били свързани с устройство на територията, обществени поръчки и др. На 27 януари 2009 г. Ели Милева е преизбрана за нов мандат като Общинският съвет дава висока оценка за работата на местния омбудсман през първия му мандат. Жалбите и сигналите, подавани в приеманата на обществения посредник запазват относителна стабилност като брой - между 120-150 годишно. През март 2014 година приключи вторият мандат на обществения посредник в Каварна Ели Милева.

Опитът да се създаде институция на общински омбудсман в Община град Добрич се проваля през 2019 г., когато трябва да се приеме нов Правилник за обществения посредник, след като приетият през 2014 г. не бе прилаган. Няма информация община от област Добрич да поддържа в административната си структура длъжност на нарочен служител за връзка с гражданския сектор.

Към 2022 г. в нито една от осемте общини от област Добрич няма избран и действащ общински омбудсман.

Проектът “Гражданите и бизнесът - гарант за по-ефективно местно управление“ на „Про Нюз Добрич“ ЕООД се финансира от Фондация „Америка за България“ по програма „Следващите 10 – в подкрепа на значими идеи през следващите десет години“

c