Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Караул на паметта за Светите братя Кирил и Методий и 150 години образование в Добрич

Пред паметника на Светите братя в Добрич днес има Караул на паметта с ученици от СУ „Св. св. Кирил и Методий“.

Тези, които се спрат там, могат да научат повече за 150 години традиции в образованието в Добрич, които пази днес средното училище, наследник на първото класно училище в града.

СУ „Св. св. Кирил и Методий“ е наследник на нещо, което е преживяло 150 години, създадено във времето на турското робство и просъществувало толкова много години. Първото класно училище в Добрич е създадено през 1872 г. в двора на днешния храм „Света Троица“ от  Йосиф Стоенчев, внук на именития възрожденец Иван Хадживълков.

Йосиф Стоянчев е роден е през 1842 г. в тогавашния Хаджиоглу Пазарджик. По време на Кримската война /1853 – 1856 г./ заедно със семейството си се преселва във Варна. След завършването на тамошното гръцко класно училище, учи в гимназията в Смоленск и във френското мисионерско училище в Цариград.

Съвременниците му го описват като отлично подготвен педагог и ерудит – владеел е перфектно френски, руски, гръцки и турски езици, ползвал е арабски, персийски и старогръцки, познавал е методите на модерното обучение и е притежавал завидни за времето си познания по философия и история. Неслучайно класното училище, което той създава в Добрич, е светско училище от нов тип, отговарящо на нуждите на епохата.

През 1874 г. Йосиф Стоянчев напуска Добрич. През следващите десетилетия той преподава в Петропавловското духовно училище и в училището в Габрово, работи в българското дипломатическо представителство и в руското консулство в Цариград, а след Освобождението се установява във Варна, където завършва житейският му път. Създаденото от него класно училище в Добрич обаче продължава да съществува. В различните исторически периоди то има различен вид и неведнъж става основа за разкриване на други училища, но винаги запазва своето ядро.

c