Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Съдът в Добрич реши в полза на майките срещу заповедта на кмета за предучилищната

С решение от 18 май троен състав на Административния съд в Добрич уважи жалбата на родители срещу заповед на кмета на Общината Йордан Йорданов, съобщават институцията. Припомняме, че със заповедта бе наредено „Задължителното предучилищно образование на територията на община град Добрич да се осъществява от детските градини от учебната 2022-2023 г.“.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

Припомняме, че жалбата бе внесена в Административния съд от 15 майки от Добрич, които не са съгласни предучилищното образование на децата им да се осъществява в детски градини. С нея те отправиха молба съдът да я провъзгласи за нищожна, евентуално незаконосъобразна.

В жалбата се посочва, че според Закона за предучилищното и училищно образование законодателят е предоставил само и единствено на гражданина, а не на общинската администрация /пък било то и кмет на община/ „да упражнява правото си на образование съобразно своите предпочитания и възможности в детската градина или училище по негов избор”. Допълва се, че изборът за малолетните се извършва вместо тях и от тяхно име от техните родители.

„И най-предубеденият поглед не може да открие дори и теоретично законодателят да е допуснал кмет на община /както в случая/ да „администрира” със свои заповеди тези права и свободи на гражданите, а какво остава пък да им „нарежда” къде да се обучават децата в предучилищна възраст, като им отнема правото на свободен избор” – пише в жалбата. Майките са категорични, че заповедта на кмета е необоснована, нищожна, незаконосъобразна, постановена в грубо нарушение на Конституцията на Република България, Хартата на правата на човека, Хартата на правата на детето и редица закони.

Според жалбата заповедта на кмета не почива на какъвто и да било аргумент, а още по-малко да е подложена предварително на широка обществена дискусия /публично обсъждане/, и то основно сред заинтересованите лица. Посочва се, че е видно от приложен списък, че над 400 души не само, че не са съгласни, но и категорично протестират срещу същата „тенденциозна, противозаконна и дори абсурдна административна ограничителна мярка, „облечена” като заповед”.

c