Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Две общини от област Добрич получават средства от отчисления по Закона за отпадъците

Две общини от област Добрич ще получат средства, представляващи натрупани отчисления по чл. 64 от Закона за управление на отпадъците. Това е решено на заседание на Общото събрание на Сдружение „Регионално управление на отпадъците – Добрич“, проведено на 27 април. Протокол от заседанието е публикуван в сайта на Община Добрич.

На Каварна се отпускат 15 480 лв. Те са необходими за разработване на Програма за управление на отпадъците на територията на общината за периода 2021 г.–2028 г. Община Добрич ще може да ползва 35 400 лв. за извършването на морфологичен анализ на битовите отпадъци, генерирани на територията й. Други 36 000 лв. ще бъдат изразходвани за закупуване на компостери.

На заседанието е взето решение за извършване на морфологичен анализ на състава и количеството на битовите отпадъци, генерирани на териториите на всички девет общини, членове на Сдружението. Гласувано е да бъде изискано представяне на допълнителна информация във връзка с непредвидените разходи, възникнали в хода на строителството на Втора клетка за депониране на отпадъци на територията на Регионалното депо край с. Стожер.

Общо събрание на Сдружение „Регионално управление на отпадъците – Добрич“ е дало съгласие на територията на Регионалното депо край с. Стожер да бъдат приемани битови и производствени отпадъци, образувани от юридически лица и еднолични търговци, генерирани само на територията на общините от Регион Добрич. Определена е цена за депонирането на битов и производствен неопасен отпадък в размер на 127,75 лв./ тон с включени обезпечения по Закона за управление на отпадъците.

c