Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Защо 17 май е Ден на българския спорт?

17 май е Ден на българския спорт и професионален празник на работещите в сферата на спорта. Определен е Решение № 581 на Министерския съвет от 4 август 2006 година. Денят е признание за огромните усилия на стотици български спортисти, треньори и деятели в областта на спорта, прославяли името на България.

Датата е избрана неслучайно. На 17 май 1894 година в София пристигат 12 швейцарски учители-гимнастици, изпратени да преподават физическо възпитание в България. Тяхната мисия е да положат основите на спорта в страната ни след Освобождението. Най-известни сред тях са Шарл Шампо и Луи Айер.

Шарл Шампо е единственият състезател за България на първите модерни олимпийски игри в Атина през 1896 г. От 1894 до 1897 г. е учител в Първа софийска мъжка гимназия. Работи съвместно с Тодор Йончев. През 1895 г. по тяхна инициатива е основано първото софийско гимнастическо дружество „Юнак“, като за пръв главатар е избран Шарл Шампо. В гимназията започват да се провеждат редовни гимнастически занимания по предварително съставен план. Едно от помещенията е превърнато в гимнастически салон с гимнастически уреди.

Голяма заслуга за участието на швейцареца в Олимпиадата има Тодор Йончев, който е ръководител на делегацията за Атина. На Олимпиадата Шампо се състезава в 3 индивидуални дисциплини на гимнастика. На прескок заема престижното 5-о място и донася първите 2 точки за страната.

Шампо е също измежду основоположниците на футбола в България. През 1895 година пренася играта в София, където я представя на българската общественост. Тогава българите наричали футбола „игра на ритни-топка“. Първият български футболен мач е организиран през 1894 г. от швейцарския учител Жорж дьо Режибюс.

По време на състезания в София през 1897 г., Шарл Шампо ранява тежко крака си и се завръща в Швейцария.

Луи Айер преподава физическо възпитание в Лом (1894), Силистра (1903) и Русе (1909) и е главен треньор на юнашките дружества в страната. Въвежда спортовете лека атлетика, вдигане на тежести, борба, бокс. Ръководи техническата комисия при гимнастическия съюз „Юнак“. Айер е смятан за основател на спортното движение в България. Загива на фронта през Първата световна война като български офицер при Дойран.

c