Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Повече за Първото класно училище в Добрич научиха деца от СУ „Св. св. Кирил и Методий”

Учениците от 3 а, б, в и г клас на СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ посетиха сектор Работа с деца на Регионални библиотека „Дора Габе” в Добрич. Гостуването е част от събитията, посветени на патронния празник на училището, наследник на създаденото през 1872 г. Първо класно училище в Хаджиоглу Пазарджик, днешния град Добрич.

Библиотекар от сектор Краезнание запозна децата с историята на създаването на първото класно училище, дългия и нелек път на развитие. Разказа им за видните добруджанци и почетни граждани на Добрич, възпитаници на училище „Св. Св. Кирил и Методий“ - като писателят Ивайло Петров, диригентът Захари Медникаров, първият медалист от олимпийските игри в страната Борис Георгиев – Моката и много други. Децата разгледаха юбилейни периодични издания, издавани през годините и посветени на училището, а също така научиха кои от учебните заведения в града водят началото си от Средно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ – Природоматематическа гимназия, Финансово-стопанска гимназия „Васил Левски“, Езикова гимназия „Гео Милев“, Вечерното училище и функциониращото до 1960 г. Педагогическо училище за начални учителки.

Срещата продължи с разказ на библиотекар от сектор Работа с деца за живота на светите братя Кирил и Методий, за тяхното дело и приноса им в българската история.

Беседата, посветена на солунските братя, стана тема на последвалата образователна игра. Учениците се впуснаха в търсене на цветни пликове между лавиците с книги, откриваха в тях въпроси, а отговорите им създадоха тяхната пъстра стена на знанията.

Възпитаниците на СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ получиха новите си читателски карти и  поздравиха домакини с тематични стихотворения.

c