Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Отбелязваме Световния ден на телекомуникациите и информационното общество

Световният ден на телекомуникациите и информационното общество (WTISD) се чества ежегодно на 17 май. Целта му е да се повиши осведомеността за възможностите, които използването на интернет и други информационни и комуникационни технологии носи на нациите, обществата и икономиките. Той също така има за цел да информира за начините за преодоляване на цифровото разделение.

Световният ден на телекомуникациите и информационното общество отбелязва годишнината от подписването на първата Международна телеграфна конвенция и създаването на Международния съюз по далекосъобщения (ITU) през 1969 година. Денят се отбелязва като Световен ден на телекомуникациите и в чест на създаването на Международния съюз по телекомуникации на 17 май 1865 година.

През 2005 г. Световната среща на върха за информационното общество призова Общото събрание на ООН да обяви 17 май за Световен ден на информационното общество (WISD). Решението идва през март 2006 г. По-късно през 2006 г. ITU на пълномощна конференция в Анталия в Турция реши да комбинира двете събития и да го нарече Световен ден на телекомуникациите и информационното общество (WTISD).

Тазгодишната тема на Световния ден на телекомуникациите и информационното общество е „Дигитални технологии за възрастни хора и здравословно остаряване“.

Темата подчертава значението на използването на телекомуникационни и информационно-комуникационни технологии (ИКТ) за възрастните хора, за да останат здрави, свързани и независими на физическо, емоционално и финансово ниво.

Застаряването на световното население ще бъде определяща демографска тенденция на 21-ви век. Въпреки това, обществата все още се борят да видят възможностите, които тази тенденция може да донесе. Телекомуникациите и ИКТ играят голяма роля за постигането на по-здравословно остаряване и помагат за изграждането на по-интелигентни градове, борбата с възрастовата дискриминация на работното място, осигуряването на финансово включване на възрастните хора и подкрепата на лицата, които се грижат за тях.

c