Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Румяна Куманова от Добрич: Професията на медицинската сестра е огромно желание да  помагаш на хората

Днес отбелязваме Световния ден на медицинските сестри. За удовлетворението от професията, за проблемите и необходимите промени в сферата на здравеопазването по отношение на нея, разговаряме с Румяна Куманова - главна медицинска сестра на Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич.

Г-жо Куманова, имате ли самочувствието да празнувате в Световния ден на медицинските сестри?

В момента като че ли липсва, тъй като съм част от медицинското съсловие, работещо в болнично лечебно заведение, което от години е подложено на изключително натоварване поради липса на кадри, работа в непрекъснат стрес, липса на време на почивка, влошено здравословно състояние, преумора, неадекватно възнаграждение и на фона на всичко това бе и пандемията от COVID-19. Към това добавяме войната в Украйна, инфлацията и в никакъв случай не на последно място - сериозните проблеми в сферата на здравеопазването, които станаха хронични и от години очакваме да се решат, но те се задълбочават все повече и повече. Това дава ли повод за празнуване?

Вероятно сте имала възможност да упражнявате професията си в чужбина. Защо останахте да работите в България?

Преди време получих няколко атрактивни предложения за различни държави, които сме обсъждали в семейството, но след дълги дебати и разисквания останаха само такива. Решихме, че ще правим това, което зависи от нас, че това е нашият принос да останем тук с надеждата за по-добро бъдеще за нашите деца и внуци. Като че ли надделяха недостатъците в България, отколкото предимствата в чужбина и решихме да останем в нашия град и в нашата страна.

Какво е за Вас професията на медицинската сестра? Какво Ви дава лично на Вас?

Професията на медицинската сестра е, първо, огромно, огромно желание да работиш, за да помагаш на хората. Второ е много любов. Трето е всеотдаденост и грижа към човека. Професията на медицинската сестра ми дава удовлетвореност тогава, когато съм успяла да помогна. Ако не съм успяла ми е мъчно, но за съжаление в живота има и такива моменти, в които колкото и да искаш да направиш нещо не се получават нещата. Просто има Бог и той е този, който е водещият въпреки нашите усилия.

Какво очаквате да се промени в сферата на здравеопазването, за да носите с достойнство името на професията си?

Спешно решаване на проблема с кадровия дефицит на специалистите по здравни грижи. От пренебрегвани и забравяни днес неочаквано медицинските сестри се превръщат в приоритет, нещо повече – в суперприоритет на българската здравна система. Забележете – не управленски програмиран приоритет, а приоритет по принуда. Засега значимостта на сестринската професия се демонстрира главно словестно. Съжаления, удивления, безпокойство в порочен кръг без изход. Но медицинската сестра продължава да е в своя непроменен статус и роля, тя не е обект на целенасочени здравно-политически и управленски анализи и решения. Медицинските сестри трябва да получат статус на уважавана професия, в много по-широка степен следва да участват в общия управленски процес и при обсъждането на Националния рамков договор, да е равнопоставена на другите съсловия в здравеопазването.  Ако това на се случи, казусът „медицинска сестра” от приоритет ще се превърне в бумеранг, насочен към крехкото тяло на здравната ни система. Един отрезвяващ бумеранг с последствия за години напред.

Необходимо е национално съгласие и решителни действия за преодоляване на критичния недостиг не само на медицински сестри, но и на акушерки, фелдшери, лекарски асистенти, рехабилитатори, клинични и рентгенови лаборанти. Изискват се неотложни и незабавни промени в организацията на работа, условията на труд и размера на трудовите възнаграждения, така че всички медицински специалисти да останат тук и сега.

Какво е пожеланието към колегите Ви по повод Световния ден на медицинските сестри?

Да бъдат всички много здрави. Да не губят ентусиазма, с който работят всеки ден въпреки трудните условия. Да са удовлетворени, въпреки че е много трудно това да се случва. Да имат по-малко недоволни пациенти. Аз мисля, че в това отношение медиите също биха могли да бъдат помощници на нас. Защото е хубаво да бъдат чути и добрите неща, които се случват в лечебните заведения, не да се акцентира върху негативните ситуации. Нека доброто да излиза на преден план. За мен това е водещо. 

c