Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Арх. Боян Коларов от Добрич представя книга – дипломната му работа по философия

Книгата на арх. Боян Коларов "Правото да (си) замълчиш The Right to Remain Silent" ще бъде представена от 14 часа днес под формата философска работилница с ученици и учители. Събитието е част от програмата "Иновации в действие". Активен участник в нея е ЧОУ "Мария Монтесори" - иновативно училище от Добрич, което в периода 11-13 май ще приеме повече от 50 гости от страната, като домакин за популяризиране на добрите иновации в училищата.

Книгата всъщност е дипломната работа на арх. Боян Коларов като дипломант от специалност „Философия на съзнанието и езика“ в Софийски университет „Св. Климент Охридки“, където   той учи задочно обучение. Тя е на тема „Живот, свобода и достойнство в политическото съзнание“.

„В момента, в който подготвям тази книжка за печат, в Европа вече от месец и половина се води истинска война, сееща смърт, разкъсваща семейства, прогонваща милиони хора от домовете им. Първоначално не мислех, че този текст ще се превърне в книга. Това беше просто една отдавнашна моя мечта – да задълбая малко повече във философията, да докажа поне на себе си, че разбирам процесите, в които живеем – аз и моята общност. Така стигнах до магистърската програма в Софийския университет и след дълго прекъсване – до дипломна работа.

Не щеш ли избирането на тема за дипломната работа стана в разгара на хаоса, управляващ целия свят заради повсеместната епидемия – пандемия. Предизвика я болест, наречена CoViD19. Впечатли ме хаосът. Сред нелогични публични послания обществените нагласи се лутаха от панически страх до фриволно подценяване на опасността. Някои потърсиха за себе си „скривалища“, а други кресливо се обявиха за свободни до недосегаемост /включително от вируса/“, споделя авторът в предговора на книгата.

Добавя, че в проучването си е стигнал и до прозрения за дълбоката пропаст между разбиранията за ценностите и идеалите на европейското общество и евразийското общество. На практика видях причините за днешната война. Дали трябва да се гордея с постижението си?

Тъжен съм. Защото не живеем в книга, живеем в действителността.

Днес живеем във война“, добавя арх. Боян Коларов.

c